Ga naar Content

Niet-Texelaar Frans (80) maakt allereerste Texelse scheurkalender met verhalen over eilanders

Over Texel en haar inwoners doen de meest bijzondere verhalen de ronde. De 80-jarige Frans Mantel uit Haarlem verzamelde deze verhalen en brengt nu een scheurkalender uit. De lezer komt iedere dag een beetje meer te weten over de 'parel der Waddeneilanden', zoals Mantel dat noemt. Het eerste exemplaar overhandigde hij aan oud-bondscoach van Oranje én Texelliefhebber Guus Hiddink.

Guus Hiddink neemt het eerste exemplaar van de scheurkalender in ontvangst. Naast hem Frans Mantel. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Frans Mantel is voor het uitbrengen van de scheurkalender niet over één nacht ijs gegaan. Hij verzamelde jarenlang bijzondere verhalen van Texelaars en over Texelaars. Hij logeert regelmatig bij zijn zoon Jeroen aan de Pijpersdijk nabij De Koog. "Ik vind het heerlijk om op het eiland te zijn. Wat een prachtige mensen wonen hier."

Voetbalclub De Koog was het decor voor de presentatie van de scheurkalender. Cabaretier Erik van Muiswinkel verzorgde de presentatie. "De belangrijkste band is dat Frans Mantel mij op mijn twaalfde jaar Engelse les heeft gegeven", zegt Van Muiswinkel. "Maar ik heb ook een stukje van de kalender voor mijn rekening genomen." Mantel is blij met de medewerking van de cabaretier. "Het is een grappig kereltje, we kunnen nog steeds goed met elkaar opschieten."

Guus Hiddink vond het een eer om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen en hij is ook geen onbekende op het eiland. Er gaat voor de geboren Varssevelder niets boven een paar dagen uitwaaien op Texel. Hij kwam in contact met Texel tijdens het Gamma zaalvoetbaltoernooi in de jaren tachtig. Sindsdien komt hij graag naar het eiland.

Monnikenklus

Na de monnikenklus van Frans Mantel mocht de scheurkalender Texel 2025 gisteren eindelijk het levenslicht zien. Scheurkalender is eigenlijk niet de goede benaming voor het dikke boekwerk dat vol staat met mooie foto's en prachtige verhalen. Mantel is zelf ook onder de indruk van de kalender. "Tja, wat moet ik zeggen: gewoon blij en trots."

Scheurverhaal: parachutesprong van Hiddink

Een gebeurtenis die Guus Hiddink altijd bij is gebleven, is zijn eerste parachutesprong op 13 juni 1997. Toen was de opening van golfbaan de Texelse gepland, waar de toenmalige bondscoach van het Nederlands elftal voor werd gevraagd.

"Ik wist toen niet dat ik aan een parachute moest hangen. Ik kreeg zo'n man met ook een parachute op mijn rug." De bondscoach sprong vanaf vier kilometer uit het vliegtuig. "Ik had nog nooit gesprongen, maar kon ook geen 'nee' zeggen. Een mooie ervaring, want vanuit de lucht heb je een fantastisch uitzicht over Noord-Nederland en alle Waddeneilanden."

Hoe kom je op het idee om een scheurkalender van Texel te maken? Frans Mantel: "Het idee is geboren toen we hier het eiland gingen verkennen. Een prachtig eiland." Hij mocht twee keer de presentatie van de Skeurkalender van AZ meemaken. "Het leek mij toen al een leuk idee om ook zoiets te doen."

Bij een wandeling in De Waal raakte hij in gesprek "met een aardige knappe mevrouw", zoals hij zich dat herinnert. Het bleek de partner van de Texelse jutter Maarten Brugge te zijn. "Een kunstenaar en levensgenieter", zegt Mantel. Brugge heeft ook een hotel in het kleine dorp.

Mantel zat aan de koffie en was geïmponeerd door de verhalen. "Aan de wand hingen prachtige tekeningen. Die bleken van zijn moeder Monica Maas te zijn. Zij is illustratrice voor kinderboeken. Zo is het balletje gaan rollen."

Tekst gaat verder onder de foto.

Cabaretier Erik van Muiswinkel verzorgde de presentatie van de scheurkalender. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Scheurverhaal: omgekomen vliegers

Frans Mantel ging vele malen bij de mensen langs en leerde de Texelaars ook persoonlijk kennen. De verhalen van Oosterender Bram van Dijk bijvoorbeeld, die onlangs overleed, zijn hem vooral bijgebleven.

De amateur-historicus was al meer dan 35 jaar bezig met het zoeken naar nabestaanden van vliegers die op Texel zijn begraven. Het was voor hem een erezaak zoveel mogelijk familieleden van omgekomen vliegers uit de oorlog op te sporen. Dit leidde tot indrukwekkende verhalen en mooie ontmoetingen met mensen uit verschillende landen. "Ik heb vorige week het afscheid van Bram in de Maartenskerk in Oosterend nog bijgewoond."

Mantel heeft naar eigen zeggen veel medewerking van de Texelaars gehad. Altijd stond de deur open als hij aanklopte. "Zonder hulp van deze mensen was dit nooit tot stand gekomen", zegt hij. "De één is nog aardiger dan de ander."

Zonder zijn zoon Jeroen was deze kalender er ook nooit gekomen, zegt hij. "Een 'superredacteur', hij heeft alle verhalen geredigeerd. Daar zat een hoop werk in."

Scheurverhaal: Jochem Myjer

Ook cabaretier en Texel-liefhebber Jochem Myjer staat in de Texelkalender. Eén dag per jaar (met de feestdagen) bezorgt hij met 'Koger professor en doctorandus' Henk Jan Klok (het duo Tokkie en Klokkie) vleespakketten over het eiland voor slager Kees Moormann.

"We hebben voor de deur van vegetariërs gestaan met vier kilo biefstuk. We hebben mensen gourmetschotels gegeven van vijftig euro terwijl ze voor de buren bedoeld waren. En we hebben op het mobiel pinautomaat de komma vergeten waardoor mensen tweehonderd euro voor een rollade betaalden...", aldus Myjer.

Texelaars die hadden meegewerkt aan de scheurkalender waren aanwezig bij de presentatie op het voetvalveld van De Koog. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Lees ook