Ga naar Content

Opgeblazen BMW waarin kunstenaar Rob Scholte benen verloor stond jaren in Vennepse opslag

Je zou misschien denken dat 'ie al lang is verwerkt tot een pakketje schroot, maar niets is minder waar. De BMW van Rob Scholte die in 1994 werd opgeblazen in de Amsterdamse Jordaan stond jarenlang in een Vennepse loods. Vanmiddag werd het wrak verplaatst. NH vroeg de kunstenaar waarom het wrak nog bestaat en waar het naartoe gaat.

In 1994 opgeblazen BMW Rob Scholte verlaat Vennepse loods - NH Nieuws

Op beelden die met NH zijn gedeeld, is te zien dat het autowrak wordt afgereden. Dit gebeurde met een bergingsauto van een bedrijventerrein aan de Haverstraat.

"Daar heb ik een opslag", vertelt Scholte. Hij raakte bij de aanslag zo zwaar gewond dat zijn beide onderbenen moesten worden geamputeerd. Zijn vriendin Micky Hoogendijk, die jaren later de rol van Cleo de Wolf in de populaire soap Goede Tijden, Slechte Tijden zou vervullen, kwam er beter vanaf. Wel kreeg ze later een miskraam, waar de vergisaanslag een rol bij zou hebben gespeeld. 

Lees ook

"Ik heb de auto toen bewaard voor een tentoonstelling en de verkoop", gaat Scholte verder. Die tentoonstelling kwam er sneller dan gedacht. "In februari 1995 werd de auto tentoongesteld bij Arti et Amicitiae, dat was anderhalve maand na de aanslag. Ik heb de tentoonstelling zelf nooit kunnen bezoeken." 

Maar waarom zou je een opgeblazen auto willen bewaren? "Het is interessant om te zien dat we geneigd zijn om sporen van geweld en oorlog snel uit te wissen. Ik vind het belangrijk om het te kunnen blijven tentoonstellen." Volgens Scholte wordt er in Europa maar één andere opgeblazen auto tentoongesteld. "Alleen in Madrid, de auto van een Spaanse generaal." 

Gedwongen ontruiming

Voordat Scholtes museum in Den Helder - na een conflict met die gemeente - in 2018 gedwongen werd ontruimd, had hij spullen uit zijn museum naar een opslag in Nieuw-Vennep gebracht. Ook zijn opgeblazen BMW stond daar, al waren bijzonder weinig mensen daarvan op de hoogte. "Zelfs mijn eigen vrienden en familie niet, alleen de mensen van de opslag." 

Waar de auto nu naartoe gaat, houdt Scholte liever geheim. "Maar de opslag sluit, dus moest de BMW worden opgeruimd."

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]