Ga naar Content

Kersentelers vrezen voor oogst door verbod op bestrijdingsmiddelen: maar is dat terecht?

Bestrijdingsmiddelen Tracer en Exirel en de Suzuki-fruitvlieg zijn de hoofdrolspelers voor flink wat onrust onder ook West-Friese kersentelers. Voor de twee middelen is een verbod ingesteld, waardoor telers vreesden voor hun oogst en toekomst. Maar dankzij een aangenomen motie in de Tweede Kamer, gaat demissionair minister Adema van Landbouw toch nog eens kijken naar het verbod. Maar is die zorg van de kersentelers terecht?

Foto: Fruitbedrijf Snouck

"Als je Tracer niet mag gebruiken, kun je door de Suzuki-fruitvlieg je hele oogst weggooien", legt teler Marjori uit van fruitbedrijf Snoeck uit Schellinkhout. West-Friesland kent met name in het gebied tussen Venhuizen en Zwaagdijk veel fruittelers. 

En de fruitvlieg is sinds tien jaar een 'angstgegner', om in voetbaltermen te spreken. Het insect legt eitjes in het fruit, die vervolgens uitkomen en hetzelfde doen. Met als resultaat dat de oogst volledig mislukt. 

Angst voor de fruitvlieg

Omdat er geen natuurlijke vijand voor de fruitvlieg bestaat, moeten telers speciale netten over hun bomen hangen, en maken zij gebruik van bestrijdingsmiddelen Exirel en Tracer. Deze middelen zijn de afgelopen jaren steeds tijdelijk gedoogd door de overheid, waarbij jaarlijks een nieuwe toelating aangevraagd moest worden.

En dit keer besloot het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de vrijstelling niet toe te staan. Het leidde tot grote zorgen onder veel telers. Volgens belangenvereniging de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) zou het besluit zelfs het einde voor de kers in Nederland zorgen. En dus reisden vertegenwoordigers af naar Den Haag om bij de politici alarm te slaan. 

'Kersen telen kan ook prima zonder bestrijdingsmiddelen'

Maar fruitteler André Wiering kijkt daar heel anders tegen aan. Ook hij teelt kersen, maar dan onbespoten. Hij gebruikt dus helemaal geen bestrijdingsmiddelen en is fervent tegenstander. "Ik was wel blij met de mededeling dat het niet meer gebruikt mocht worden", zegt hij. Des te minder van dit soort middelen, des te beter voor het milieu, vindt de teler. 

Maar wat is dan zijn geheim, waardoor het hem wel lukt om de Suzuki-fruitvlieg buiten de deur te houden zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen? Zijn antwoord is simpel: "Je moet ze gewoon eerder plukken. Zeker bij kersen heb je een korte groeiperiode, dus die kan je prima telen zonder bestrijdingsmiddelen." 

Wiering vertelt dat kersentelers dit duizenden jaren zo hebben gedaan. Maar dat de kersen nu eigenlijk te lang aan de bomen blijven hangen. "Daardoor hebben telers dikkere kersen en een hogere opbrengst, Mensen denken dat alleen donkere kersen goed van smaak zijn, maar dat is heel onnatuurlijk."  Bij hem zijn de kersen kleiner en meer rood van kleur. "Maar de smaak is vrijwel hetzelfde."

Tekst gaat verder onder de foto.

De onbespoten kersen van teler André Wiering worden eerder geplukt en zien er daardoor ook net wat anders uit - Foto: Zelfplukfruittuin Wiering

Oplossing voor héél Europa nodig

Aan de andere kant is ook hij wel kritisch op het besluit van het ministerie. De middelen zijn alleen in Nederland verboden, dus snapt hij de zorgen van Nederlandse telers ook wel. "In bijvoorbeeld België en Duitsland mag het gewoon nog. En dan worden ze gewoon uit het buitenland hier naartoe gehaald. Dus je zou dit eigenlijk in Europees verband af moeten spreken."

De zorgen van veel andere telers waren in Den Haag niet aan dovemansoren gericht. De BBB diende een motie in om de twee bestrijdingsmiddelen voor dit jaar toch weer toe te staan. En werd met een ruime meerderheid van PVV, VVD, NSC, CDA, ChristenUnie, SGP, FvD en JA21 gesteund.

Demissionair minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit liet daarop weten dat hij de zorgen uit de politiek en NFO begrijpt en kijkt of er toch nog een oplossing te vinden is. 

Kersentelers hebben hoop

Dat de bestrijdingsmiddelen wellicht toch weer gebruikt morgen worden, zorgt voor een hoop opluchting bij kersentelers in West-Friesland. "We wachten de definitieve beslissing af", stelt een teler uit Wognum. "Maar we hopen dat het goed komt en we het middel ook dit jaar met goedkeuring kunnen gebruiken voor de bestrijding."

"Het betekent veel voor ons dat we het middel Tracer wellicht toch mogen blijven gebruiken", stelt Marjori van Fruitbedrijf Snoeck uit Schellinkhout. "Daarom voelt dit als een enorme opluchting."

De teler gebruikt het middel als extra wapen tegen de piepkleine vliegjes, naast de speciale netten die om de kersenbomen worden gedrapeerd. De grootte van een gat in dit gaas is niet meer dan een vierkante millimeter. "Je hebt die combinatie nodig om het onder controle te houden", benadrukt ze.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]