Ga naar Content

Voorjaarskou zit opening zwembadseizoen in de weg

Kou, regen en hagel. Het voorjaar is qua weer nog niet wat het zijn moet en daar ondervinden ook de openluchtzwembaden in West-Friesland hinder van. Verschillende zwembaden hebben de opening een week uitgesteld, in de hoop dat de temperatuur gaat stijgen. Daarnaast gaat De Wijzend in Zwaag experimenteren met een flexibel rooster, afhankelijk van het weer. 

Verschillende zwembaden stellen de opening uit - Foto: Zwembad Midwoud

Maandenlang werkte een groep trouwe vrijwilligers hard om op tijd klaar te zijn voor de opening van het zwembad in Midwoud. Maar helaas, de weergoden werken niet mee. Met een nachttemperatuur gevaarlijk dichtbij het nulpunt, zit er voor het zwembad weinig anders op dan de opening een weekje uit te stellen. "Er is niet tegen op te stoken om het badwater met deze temperaturen (vooral in de nacht) op temperatuur te krijgen", zegt het zwembad op de eigen Facebook-pagina. 

"We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in verduurzaming en warmen het bad op met een warmtepomp met stroom van onze zonnepanelen. De laatste graden worden altijd nog met gas bijgestookt. Met deze temperaturen is er echter heel veel gas nodig om het water warm genoeg te krijgen. Om dit enigszins rendabel te maken is er eigenlijk een minimumtemperatuur van 15 graden overdag nodig."

Weinig bezoekers 

Ook zwembad De Spetter in Abbekerk stelt de opening een week uit. "Het opwarmen van het bad kost veel extra geld en we denken dat er weinig bezoekers komen zwemmen als het buiten nog zo koud is." 

De opening in zowel Midwoud als Abbekerk staat nu gepland voor zondag 5 mei, als de jeugd in Midwoud stuivertjes kan duiken en ook in Abbekerk zijn er feestelijk activiteiten. Voor De Weid in Andijk is het seizoen woensdag wél van start gegaan. Daar zijn de eerste waterratten al gesignaleerd.

Tekst gaat verder onder de post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De Wijzend in Zwaag opent zondag voor het eerst de deuren en gaat dit seizoen experimenteren met een variabel rooster, afhankelijk van het weercijfer. "Dit cijfer wordt al door meer buitenbaden in Nederland gebruikt om de openstelling te bepalen."

Iedere avond verschijnt het weercijfer voor de volgende dag op de website. Bij sluiting kunnen zwemmers met hun abonnement ook bij De Waterhoorn terecht. "Ons personeel gaat dan naar De Waterhoorn, zodat iedereen toch lekker kan zwemmen", zegt Tiffany McClymont, teamleider bij De Wijzend. Op vrijdag, zaterdag en zondag zal het zwembad in Zwaag altijd open zijn.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]