Ga naar Content

Eindelijk gaat het licht weer uit voor vleermuizen Alkmaarderhout

Dankzij protest van een actiegroep gaan de lichten 's nachts uit bij het ziekenhuis in Alkmaar. En dat is goed nieuws voor de vele vleermuizen die in de aangrenzende Alkmaarderhout wonen. Omdat het ziekenhuis in Alkmaar wordt verbouwd, stonden er de hele nacht felle lampen aan. 

Foto: Adobe Stock

Een maand geleden zorgde de bouw van de nieuwe vleugel van Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ) in Alkmaar nog voor lichtoverlast in het naastgelegen bos. Het licht uit de nieuwe vleugel straalde 's nachts naar buiten, direct de Alkmaarderhout in. "De natuur doet ze kennelijk niks", zei Johan Bos van Red de Hout toen. Hij telde door het felle licht veel minder vleermuizen dan normaal. "Er vliegt nu bijna geen vleermuis meer", vertelde hij aan onze mediapartner Streekstad Centraal.

Volgens Bos zou NWZ maatregelen nemen tegen de overlast van de lichten, maar hij merkte daar lange tijd weinig van. Red de Hout klopt daardoor aan bij het ziekenhuis om de ervoor te zorgen dat de duisternis weer terugkeert in het bos. Met succes. De Noordwest Ziekenhuisgroep heeft gehoor gegeven, en het is 's nachts weer donker in het park.

De werkzaamheden bij het ziekenhuis in Alkmaar - Foto: Streekstad Centraal

Johan Ursem, NWZ-beleidsadviseur, stuurde Bos vervolgens een mailtje met goed nieuws. "Naar aanleiding van ons overleg heeft de aannemer de verlichting in onze nieuwbouw aangepast. De verlichting is in de avond en nacht in principe uit. De verlichting gaat aan op het moment dat er beweging gedetecteerd wordt."

John Bos en Red het Hout reageren tevreden op het bericht. "Ze hebben geluisterd tijdens ons laatste gesprek en er is actie ondernomen. Een mooi resultaat voor werkgroep Red de Hout."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]