Ga naar Content

Muien en ongelukken: surfers leren op Texel hoe ze levens kunnen redden

Uit allerlei Europese landen zijn jonge surfliefhebbers de afgelopen dagen op Texel om alles te leren over veiligheid op het water. "Ze leren risico's inschatten en voorkomen", zegt Erik Polderman van surfschool Foamball. Belangrijk op een eiland als Texel, waar de gevaren van de zee op de loer liggen. 

De leerlingen leren wat er nodig is als er iemand onwel wordt. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

In het surfpaviljoen bij paal 19 nabij De Koog hebben de jonge kandidaten een strak programma waarbij ze in vier dagen alles leren op het gebied van waterveiligheid. "Het is een internationale erkende opleiding", zegt Erik Polderman. De Texelaar is eigenaar van surfschool Foamball en leidt de toegestroomde surfers op.

Veel van de deelnemers willen een golfsurfopleiding doen omdat ze docent willen worden, daar hebben ze EHBO voor nodig. "De opleiding wordt verzorgd door de Nederlandse surfbond. Met het diploma op zak kun je eigenlijk overal aan de slag. Of je dat nu hier wilt doen of op Bondi beach in Australië."

Boris Zinzen: golfsurfen is voor mij meer een medicijn om tot rust te komen. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

De oudste deelnemer is de 41-jarige Boris Zinzen uit het Zuid Limburgse plaatsje Ubachsberg. Hij heeft een zorgeloos bestaan, zegt hij zelf. "Ik heb veel leuke banen die ik doe, maar toch voel ik mij geïnstitutionaliseerd in de maatschappij waarin we leven", zegt Zinzen. "Mijn vrouw geeft mij gelukkig de ruimte om dingen te doen waar ik gelukkig van wordt. Ze ziet dat ik daardoor ook een beter mens ben."

De sportieve Zinzen doet veel op het gebied van sport. "Maar het golfsurfen heeft mijn leven veranderd", zegt hij. "Ik ben voetbaltrainer, skileraar en snowboardleraar geweest. Maar ik bleef onrustig en was altijd zoekende naar iets. Toen ik met golfsurfen in aanraking kwam, vond ik eindelijk iets waar ik jaren naar op zoek was."

"Het is voor mij niet echt een sport, maar meer een medicijn om tot rust te komen waardoor ik gelukkig weer de maatschappij aankan. En dit wil ik graag delen met andere mensen."

"Ik heb meer de ambitie om mensen mee te nemen naar mooie plekken"

Deelnemer Boris Zinzen

Om de cursus op Texel te volgen heeft Zinzen er zelfs de verjaardag van zijn vrouw voor laten schieten. Hij heeft geen plannen om een eigen surfschool te beginnen. "Ik heb meer de ambitie om mensen mee te nemen naar mooie plekken. Ik wil ze een soort pauzemoment geven in hun leven zodat ze kunnen reflecteren wat ze nu aan het doen zijn en of ze daar gelukkig van worden. Surfen kan daar goed bij helpen om ze die rust te kunnen geven."

Zelf heeft hij die rust in zijn werk nog even niet. "Ik ben locatie coördinator op een crisisnoodopvang voor vluchtelingen. Daar zie je ook veel mensen die hulp kunnen gebruiken." 

De cursisten leren om op een goede manier te reanimeren. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

In Zuid Limburg zijn er weinig mogelijkheden om te surfen. "Maar naast een indoorskihal zijn ze ook bezig om te kijken naar mogelijkheden voor een surfpool."

Zinzen vindt Texel geweldig. "Je krijgt hier het eilandgevoel. Het is mooi dat we hier de rust kunnen ervaren, maar ook de natuur, de zee en de golven." De training is voor hem belangrijk. "Want het geeft je inzichten en ook tools om op de juiste manier met de mensen in het water bezig te zijn. We moeten het gevaar niet onderschatten."

"We zijn ook bezig met een sport waarbij je in een wisselende omgeving bezig bent. Het kan gevaarlijk zijn als je de risico's niet goed inschat. Het gaat erom als het misgaat je weet hoe je moet handelen." Hierna is hij nog niet klaar. "Twee dagen geven we les en twee dagen gaat het over veiligheid. Daarna mogen we stage lopen bij een surfschool."

Erik Polderman van surfschool Foamball. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Erik Polderman, zelf opleider, kent inmiddels de gevaren op zee. Ieder jaar kent Texel wel een of meerdere slachtoffers van verdrinking. "Vooral de muien is een 'hot topic' op dit moment", zegt hij. Een mui is een geul in zee tussen twee zandbanken. Als je daar zwemt, trekt de sterke stroming je mee richting zee. "De cursisten leren ook wat ze moeten doen als iemand in nood is in een mui. Of als ze iemand langs de kant vinden die niet meer ademt."

En waarom Texel? "Nederland staat hoog aangeschreven op dit gebied. En Texel heeft alles te bieden wat je nodig hebt. Vandaar dat ze uit heel Europa hier heen komen." De training was met 20 deelnemers snel volgeboekt. "Ze hebben een ding gemeen", zegt Polderman. "Liefde voor het strand."

Lees ook