Ga naar Content

Grondpersoneel KLM eist gelijke behandeling in vliegvoordelen

Grondmedewerkers van KLM willen dezelfde vliegrechten als piloten. Het KLM-personeel mag goedkoop vliegen als er plek is aan boord, maar piloten en andere medewerkers in hoge functies krijgen voorrang op personeel dat lager in 'rang' staat. Vakbond FNV Luchtvaart heeft inmiddels 5000 handtekeningen verzameld en voerde gisteren actie op Schiphol. 

Grondpersoneel eist gelijke vliegrechten met piloten: "KLM moet zich schamen" - NH Nieuws

'Op vakantie zijn we allemaal gelijk', staat er op de borden van de medewerkers die vandaag bijeen zijn gekomen op het plein bij Schiphol Plaza. Ze maken zich druk om de 'indien plaats beschikbaar'-regeling (ipb-regeling), waar het personeel gebruik van kan maken. 

Niet alleen piloten en stewardessen maar ook kantoormedewerkers of grondpersoneel van KLM kan tegen een gereduceerd tarief meevliegen als er plek is aan boord. De lege stoelen worden alleen éérst toebedeeld aan de medewerkers met de hoogste functie, categorie A. En daar is categorie B het niet mee eens. 

"We willen gewoon dat het eerlijk wordt verdeeld", zegt platformmedewerker Jaap van den Bergh. "Dus niet dat iemand met een hogere functie eerder gaat dan wij, die misschien al twintig jaar of langer in dienst zijn."

Lees ook

"KLM zou zich moeten schamen dat er categorieën A en B zijn", zegt vakbondsbestuurder Hacer Karadeniz. Veel medewerkers voelen zich niet gelijk behandeld. Bagagemedewerker Erick van der Veen: "Het voelt heel erg oneerlijk. Je werkt keihard voor de maatschappij, net als de gasten die meer verdienen. Maar wij doen het zware werk daaronder."

Business class

Sommige beroepsgroepen krijgen minder rechten na pensionering en dat vinden oud-werknemers onterecht. "KLM is een goede werkgever hoor, maar in januari ben ik naar Los Angeles gegaan, voor het eerst als gepensioneerde", vertelt de voormalig Finance-medewerker Henny. Zij ervoer hoe het is om niet meer bovenaan de lijst te staan: "Dat voelde wel vreemd. Je hebt zo lang daar gewerkt, het voelde wel raar."

"Tussen de top en de werkvloer zitten echt wel twaalf verdiepingen", meent haar oud-collega Yvonne (68) uit Nieuw-Vennep: "Dat is niet erg, als je allemaal maar op waarde geschat wordt."

Vooral willen ze dolgraag lekker businessclass blijven vliegen. "Het is fijn als je een keer gaat vliegen, dat je dan een keer relaxt en prettig mag reizen", zegt de gepensioneerde bagagemedewerker Erick van der Veen. 

Reactie KLM

"KLM-collega’s kunnen gebruikmaken van een aantal faciliteiten, waaronder het reizen tegen gereduceerd tarief op niet-verkochte vliegtuigstoelen, een mooie regeling die KLM alle collega’s biedt. We waarderen de betrokkenheid van onze collega’s en nemen de signalen en wensen over aanpassingen serieus. Daarbij kijken we onder andere wat de impact is van veranderingen op alle KLM-collega’s.

Wij zijn te allen tijde bereid om met onze collega’s in gesprek te gaan of met hun vertegenwoordiging (vakbonden). Daarom hebben we FNV ook uitgenodigd om op een KLM-locatie met ons daarover in gesprek te gaan. FNV is hier niet op in gegaan."

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]