Ga naar Content

Ondanks zorgen over overlast lijkt Opmeer welwillend tegenover komst asielzoekers

Zolang overlast binnen de perken wordt gehouden, lijken veel bewoners in Opmeer de komst van een tijdelijke opvanglocatie voor ruim 200 asielzoekers in hun gemeente te verwelkomen. Vanaf 1 juni neemt de gemeente het stokje over van Medemblik.

De crisisnoodopvang in Wervershoof, waar de groep asielzoekers tot 1 juni verblijft - Foto: Laurens Niezen / NH Media

Met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en ontwerp- en adviesbureau BRO onderzoekt de gemeente Opmeer of het gebied 'De Veken 4' geschikt is voor het tijdelijk opvangen van ruim 200 asielzoekers.

Eerder waren er al plannen voor de huisvesting van arbeidsmigranten op deze locatie, maar daar ging een streep door. Het stuk grasland van drie hectare was in eerste instantie opgekocht voor uitbreiding van het bedrijventerrein, maar de Raad van State stak daar in januari een stokje voor. "De grond is in eigendom van de gemeente en ligt nu al tijden braak. En op de korte termijn wordt er ook niets mee gedaan", legt de gemeente uit. De reden dat de locatie nu alsnog in beeld komt als optie voor de opvang van asielzoekers is dat de opvanglocatie in Wervershoof binnenkort dichtgaat. Vanaf 1 juni neemt Opmeer de groep over van gemeente Medemblik.

Drukbezocht

Dinsdagavond vond er een inloopavond plaats in de raadzaal van het gemeentehuis, waarbij bewoners de ruimte kregen om vragen te stellen en zorgen te uiten. Zo’n 80 personen waren bijeengekomen, waaronder direct omwonenden en chaleteigenaren van het dichtstbijzijnde vakantiepark. Tevens waren enkele raadsleden en verantwoordelijk wethouder Robert Tesselaar aanwezig. "De avond verliep rustig, en er heerste een gemoedelijke en overwegend welwillende sfeer", zegt Tesselaar een dag na de bijeenkomst. 

Wel waren er zorgen over overlastgevende asielzoekers, met name bij de chaleteigenaren, omdat de opvang grenst aan de noordkant van het vakantiepark. Volgens het COA hoeven zij zich geen zorgen te maken. "Er zal 24 uur per dag beveiliging aanwezig zijn, ook in de nachtelijke uren. Zij zijn de hele dag telefonisch bereikbaar en zullen ingrijpen mocht dat nodig zijn", aldus een locatiemanager tijdens de inloopavond. "En in de praktijk gebeurt dat niet of nauwelijks."

Zinvolle dagbesteding

Tesselaar vult aan: "In de eerste weken zullen zij veel te zien zijn in de dorpskernen, omdat ze de omgeving zullen gaan ontdekken." Goede communicatie. Dat is volgens Tesselaar het sleutelwoord om de komst van een opvanglocatie goed te laten landen in Opmeer. "De komende periode zullen wij meerdere koffiemomenten organiseren, zodat we met elkaar in gesprek blijven."

Zoals het er nu naar uitziet, worden op het braakliggende terrein aan de Opmeerderweg 70 woonunits geplaatst, omringd door populieren en knotwilgen. Ook worden er twee kleine sportveldjes en een fiets- en voetgangersbrug aangelegd, benadrukt Tesselaar. "We willen ook verbinding leggen met de sportverenigingen, om te kijken wat er mogelijk is. Het COA gaat bijvoorbeeld activiteitenbegeleiding regelen, zodat ze een zinvolle dagbesteding hebben en niet gaan rondhangen." Daarbij kunnen de kinderen binnen deze groep het onderwijs in Midwoud blijven volgen. "En dat vinden wij ook heel belangrijk, dat de groep intact blijft."

Tekst gaat verder onder de foto.

De beoogde locatie waar de gemeente Opmeer een opvang voor asielzoekers wil inrichten - Foto: Gemeente Opmeer

Er moet nog een besluit worden genomen, maar ook de lokale politiek lijkt welwillend tegenover het plan te staan om op 'De Veken 4' ruim 200 asielzoekers op te vangen.

Wel zien het CDA, de VVD en PvdA/GroenLinks graag nog wat wijzigingen in het plan van de gemeente. Zo willen de raadsfracties bijvoorbeeld dat er security cabins bij het terrein worden geplaatst en dat lokale ondernemers worden betrokken bij het bevoorraden van de opvanglocatie.

Op 25 april neemt de gemeenteraad een besluit over de beoogde locatie.

Reactie Dorpsraad Spanbroek/Opmeer:

"Wij begrijpen dat gemeente Opmeer ook haar verantwoordelijkheid moet nemen. De keuze op De Veken 4 als locatie vinden wij logisch in verband met de verkeersontsluiting en bestaande aansluitingen. Naar onze mening is het daarom een goede keuze. Wel zijn wij van mening dat de inloopavond voor de bewoners eerder had moeten plaatsvinden, om voor het besluit de zorgen van bewoners te horen."

Spreidingswet

Ook de inwerkingtreding van de spreidingswet, waarmee gemeenten in West-Friesland een taak krijgen bij het creëren van plekken voor de opvang van asielzoekers, is een reden om het stokje van gemeente Medemblik over te nemen. Op den duur wil Opmeer de opvanglocatie voor langere periode behouden om daarmee te voldoen aan de spreidingswet, waarbij 100 tot 125 asielzoekers zullen worden opgevangen, zo valt te lezen in een eerder persbericht.

Maar volgens wethouder Robert Tesseling is het nog geen uitgemaakte zaak dat deze locatie na een half jaar daadwerkelijk wordt ingezet voor de spreidingswet.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.