Ga naar Content

Dit gebeurt er met de praalwagens van het bloemencorso

"We zijn heel tevreden over het verloop van het Bloemencorso afgelopen weekend. Er zijn meer dan 800.000 bezoekers op afgekomen. En er zijn nul incidenten geweest", vertelt een trotse voorzitter Willem Heemskerk van Bloemencorso Bollenstreek. Zondag stonden de wagens nog in Haarlem geparkeerd, maar welk lot wacht de praalwagens na zo'n feestelijk weekend?

Wie nu denkt dat al het piepschuim en de miljoenen bloemetjes in één grote afvalbak terechtkomen, heeft het mis. Nou goed, voor een deel. "Dat gebeurt op een plek, waar ik de naam niet van ga noemen. Anders komen daar weer mensen naartoe. We scheiden al het piepschuim, het staal en de bloemen op het terrein van een kweker", vertelt Heemskerk. 

Tekst loopt door na de foto.

Een wagen van Bloemencorso Bollenstreek in Haarlem - Foto: NH Media / Elizabeth Stilma

"Maar er wordt ook een deel van de objecten hergebruikt", vervolgt de voorzitter. "We hebben zo'n twintig objecten verkocht aan carnavalsverenigingen, een tuincentrum en een bloemencorso elders. We vragen daar een minimale bijdrage voor. We worden daar niet rijk van. Het is voor het eerst dat we het op deze manier doen. Voorgaande jaren ging alles nog richting de afvalbak."

Duurzaam karakter

"Dit past ook veel beter bij ons duurzame karakter. In feite zijn alle bloemen op de wagens ook 'afval van de bollen'. Volgend jaar hopen we echt álle objecten van het corso te kunnen verkopen voor hergebruik", vervolgt Heemskerk. 

Tekst loopt door na de foto.

Een wagen van Bloemencorso Bollenstreek in Haarlem - Foto: NH Media / Elizabeth Stilma

En wat gebeurt er dan met al die miljoenen bloemetjes die in de wagens zijn geprikt? "Die worden uiteindelijk bruin en gooien we weg. Maar in Haarlem hebben heel veel mensen al bloemen van de wagens geplukt. Dat is een traditie geworden. Dat is verder prima, als het maar met beleid gebeurt. En dat was zo", legt Heemskerk uit. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]