Ga naar Content

Drukbezocht Bloemencorso in Haarlemse binnenstad: "Leuker dan Amsterdam!"

Het was een drukte van jewelste op de Haarlemse Gedempte Oudegracht, waar een uiteenlopend publiek de praalwagens van het Bloemencorso bewonderde. De wagens kwamen daar zaterdagavond aan na een natte en koude tocht vanuit Noordwijk.

Bezoekers van het Bloemencorso bewonderen de praalwagens. - Foto: NH Media/Elizabeth Stilma

Dat slechte weer was voor Annette uit Velsen-Noord ook de reden om de tocht gisteren over te slaan. "Het was me te nat en koud", legt ze uit. Nu de zon schijnt en het gezellig druk is in de binnenstad, ziet ze kans om de bloemenwagens toch nog even te bekijken.

"We bezoeken het corso elk jaar", legt ze uit. Het grote evenement ontroert Annette. "Ik raak er altijd emotioneel van", vertelt ze terwijl ze volschiet. "Alle vrijwilligers die al weken met de voorbereidingen bezig zijn. Het bouwen van de wagens, nog voordat de bloemen er worden opgestoken. Ik vind het prachtig."

Per ongeluk

Annette heeft familie in Groot-Brittannië, die ook graag een keer bij het corso aanwezig wilde zijn. Helaas lukte het hen dit jaar niet om de overtocht te maken. Dat was anders voor Sharon en Denise uit Wales. Zij kunnen hun geluk niet op.

De vriendinnen wisten niet eens dat het evenement dit weekend was. "We waren gisteren in Amsterdam, toen kwamen we er per ongeluk achter. Dit is trouwens veel leuker dan Amsterdam", vertelt Sharon enthousiast. Het duo kijkt hun ogen uit, want al die kleurrijke ontwerpen met bloemen: dat hebben ze nog nooit gezien.

Tekst loopt door onder de foto.

Gezellig druk bij het Bloemencorso op de Gedempte Oudegracht. - Foto: NH Media/Elizabeth Stilma

Het deert de twee vrouwen ook helemaal niet dat de leden van de actiegroep Extinction Rebellion in bijenkostuum hen aanspreken. Want weten ze eigenlijk wel dat er veel pesticiden worden gebruikt bij het kweken van de bollen?" Denise: "Ik vind het goed dat ze er aandacht voor vragen. Zonder pesticiden kunnen bloembollen ook groeien. Dat neemt niet weg dat de wagens er fantastisch uitzien."

Geen verstoring 

De twee nemen nog een foto met de bijtjes van de actiegroep voor ze vertrekken. Mia is actievoerder en benadrukt dat de groep hier niet is om het bloemenfeestje te verstoren. "We willen op een publieksvriendelijke manier mensen bewust maken van het gebruik van gif in de bollenkwekerij", legt ze uit.

Tekst loopt door onder de foto.

Extinction Rebellion voert publieksvriendelijk actie. - Foto: NH Media/Elizabeth Stilma

Zaterdag was de actiegroep ook bij de optocht in Heemstede. "Toen was de politie bang dat we het corso gingen dwarsbomen, maar dat was helemaal niet de bedoeling."

Maar niet iedereen was overtuigd van hun vriendelijke actie. Mia: "Bij het café waar we stonden, zijn we agressief benaderd en werd degene die op de bakfiets de gele biologische narcissen rondbracht eraf geduwd. Nu is ze naar het ziekenhuis om te checken of haar pols niet is gebroken. Heel naar."

Toch staat ze hier vandaag weer in Haarlem. "We voeren op een vreedzame manier actie als bijtjes, om mensen te laten zien: wij sterven uit. Verder delen we zakjes met biologische bolletjes uit en gele biologische narcissen." 

Tekst gaat door onder de foto.

Selfie voor Spongebob. - Foto: NH Media/Elizabeth Stilma

De Haarlemse Els (79) probeert met haar scootmobiel door de menigte te komen, maar dat valt nog niet mee. Gisteravond bij aankomst van de praalwagens had ze al even gekeken, want de bejaarde vrouw woont vlakbij. "Even maar, het was me te koud en nat. Maar nu schijnt de zon."

Els bezoekt het Bloemencorso elk jaar. Vroeger toen het corso nog van Lisse naar Bennebroek ging, was ze er ook altijd bij. "Dat was echt heel leuk en gezellig." Els geniet van het uitje, de gezelligheid en het mooie weer. Ze herinnert zich nog dat de wagens na afloop naar de sporthal werden gebracht. "Daar kon je dan een bloemetje meekrijgen. Maar dat doen ze niet meer."

Toch geen bloemetje

Te lang praten kan ze trouwens niet, want ze wil snel terug naar huis om de coureurs van de Grand Prix in actie te zien. Ineens valt het haar op dat meerdere bezoekers met de narcissen van Extinction Rebellion rondlopen.

"Zo'n geel bloemetje wil ik ook wel, waar vind ik die?", vraagt ze voordat ze het gaspedaal richting haar huis indrukt. Als ze hoort dat de actiegroep ze uitdeelt, knijpt ze haar ogen samen, haalt haar schouders op en vertrekt zonder bloemetje naar huis, richting de Grand Prix. 

Lees ook

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]