Ga naar Content

Van bierglas tot pisfles: NH en museum slaan handen ineen bij Haarlemse tentoonstelling

In het Archeologisch Museum aan de Grote Markt in Haarlem begint vanaf aanstaande vrijdag een nieuwe tentoonstelling, genaamd Wie wat bewaart, heeft wat. Depotvondsten in de spotlights. Aanleiding zijn onder andere de filmpjes uit de serie 'Uit de Haerlemsche Bodem', die NH onlangs maakte met stadsarcheoloog Anja van Zalinge. 

Maar dat is niet de enige reden. De titel verwijst ook met een knipoog naar de moeizame zoektocht van het museum naar een nieuw depot in de stad. Want het huidige voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd.

Even leek het erop dat er een nieuw depot naast het skatepark in de Waarderpolder zou komen, maar dat is afgeketst. De zoektocht gaat, tot lichte frustratie van stadsarcheoloog Anja van Zalinge, weer verder. 

Tekst loopt door na de foto.

Stadsarcheoloog Anja van Zalinge met de ooit zo populaire lollepot - Foto: NH Media / Paul Tromp

Om te laten zien wat voor bijzondere vondsten er allemaal in het depot liggen opgeslagen, maakte NH Nieuws de afgelopen maanden een serie video's met stadsarcheoloog Anja van Zalinge. Onder de naam 'Uit de Haerlemsche bodem'. In iedere aflevering stond er een ander voorwerp centraal. Van een oud bierglas tot een zogenaamde pisfles.

Interactieve beleving met QR-code

De filmpjes, een beetje met een knipoog, werden goed bekeken en zijn straks ook te zien in het Archeologisch Museum. Niet op een scherm, de bezoekers moeten daar hun telefoons voor gebruiken. "Met een QR-code bij het betreffende object kom je dan bij de filmpjes op de website van NH Nieuws terecht", legt Anja uit.

Tekst loopt door na de video.

Uit de Haerlemsche bodem: Anja van Zalinge over een middeleeuwse luit en een fluit - NH Nieuws

Volwassenen en kinderen zijn vanaf vrijdag welkom in het museum om de tentoonstelling te bewonderen. Naast de objecten uit de filmpjes zijn er ook andere voorwerpen uit het depot te zien. 

Educatieve video's uit de Haerlemsche bodem

Paul Tromp, verslaggever van NH Nieuws die de filmpjes met Anja maakte, is trots dat ze nu onderdeel uitmaken van een tentoonstelling. "Het was erg leuk en gezellig om de video's met Anja op te nemen. Als verslaggever is het interessant om te zien wat er allemaal uit de Haarlemse geschiedenis in de bodem is gevonden. Anja kan daar ook heel enthousiast en losjes over vertellen. Ik hoop dat ze snel een nieuw depot in de stad vindt, want het zou zonde zijn als deze voorwerpen verloren gaan."

Open dagen en gratis toegang


De tentoonstelling is vanaf vrijdag 26 april gratis te bekijken. De einddatum is nog niet vastgelegd. Dat heeft onder andere te maken met de zoektocht naar een nieuw depot. Tot die tijd organiseert het Archeologisch Museum een aantal open dagen in het huidige depot. Om bezoekers zelf te laten ervaren hoe belangrijk dit pand is voor behoud van het Haarlemse erfgoed. Meer informatie is via de website van het museum te vinden.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]