Ga naar Content

Volendamse jeugd speelt 'wurgspelletje', tiener buiten bewustzijn

Volendamse en Edamse jongeren spelen een heftig 'wurgspelletje'. Op middelbare scholen het Don Bosco College en De Triade gaat een schokkend filmpje rond, waarop te zien is hoe een leerling wordt gewurgd en het bewustzijn verliest. De betrokken scholen zijn ‘enorm geschrokken’ van de beelden.

Foto: Google Streetview

De bewuste beelden zijn heftig. Het 'slachtoffer' zit op zijn knieën, achter hem staat een schoolgenoot die zijn arm om de jongen zijn nek heeft. Hij houdt de greep net zo lang aan tot de tiener bewusteloos raakt en op de grond ligt.

Enkele momenten later komt hij weer bij. Eromheen staan veel leerlingen te filmen en te lachen. Ook het slachtoffer lijkt lol te hebben om het spelletje en lijkt vrijwillig mee te doen. 

Ouders gewaarschuwd

De scholen kunnen er niet om lachen en waarschuwen ouders gezamenlijk voor het gevaarlijke spelletje. 

Het heeft er alle schijn van dat de video vrijdagavond gemaakt is, in Sporthal Opperdam, op steenworp afstand van het Don Bosco College. Rector Hans Werkman kreeg het filmpje al snel onder ogen en herkende leerlingen. Daarnaast kwamen er signalen van bezorgde ouders. De twee scholen hebben dit weekend contact opgenomen met ouders.

"Dit soort spelletjes gebeuren in groepssamenstelling waarbij het ene kind de keel van het andere kind dichtknijpt met bewusteloosheid tot gevolg. We zijn hier als school ontzettend van geschrokken en kunnen ons voorstellen dat u hier ook van schrikt", schrijft de school in een brief die in handen is van NH. 

"Meerdere leerlingen zien dit gebeuren en vinden het spannend om zich in de groep, of naar hun ouders, uit te spreken over wat ze hebben gezien"

Don Bosco College

De school omschrijft de niet mis te verstane risico's van deze spelletjes. "Het is bekend dat dit soort spelletjes kunnen resulteren in hersenschade of overlijden." 

Daarnaast schrikt de rector van de jonge leeftijd van de kinderen op het filmpje. "Het lijkt erop dat er ook kinderen bij waren zo jong als groep 7 en groep 8", zegt Werkman. "Het gebeurde niet op de scholen, want die waren dicht. Het gebeurt helemaal uit het zicht. Wij hebben doordeweeks invloed, maar niet op wat de leerlingen doen in hun vrije tijd."

De rector heeft contact opgenomen met jongerenwerkers en de politie om aandacht te vragen voor het fenomeen. 

Extra aandacht voor gevaren

Voor de school gaat het verder dan het gevaar van de spelletjes, ook het zien van het wurgen kan hard aankomen bij leerlingen. "Meerdere leerlingen zien dit gebeuren en vinden het spannend om zich in de groep, of naar hun ouders, uit te spreken over wat ze hebben gezien." Werkman roept leerlingen die dit is overkomen of die geschrokken zijn om het wel aan hun ouders of mentor te vertellen. "Dan kunnen we kijken hoe we kunnen helpen."

Op de twee scholen wordt de komende week aandacht besteed aan de gevaren van de spelletjes, maar de school roept in de mail ook ouders op om dit thuis bespreekbaar te maken. "Wij hopen dat u ook thuis dit belangrijke gesprek voert, zodat de kinderen die hierbij aanwezig zijn geweest de last niet zelf hoeven dragen." 

Naast dat Werkman scholieren oproept zich te melden als ze geschrokken zijn, heeft hij ook nog een andere, duidelijke boodschap: "Doe dit niet en als je eromheen staat, ben je ook verantwoordelijk. Het is gevaarlijk, het is niet leuk." 

De ouders van de jongen die bewusteloos raakte, vragen de beelden niet verder te verspreiden. 

Wurgspelletjes duiken met regelmaat op

De wurgspelletjes worden niet alleen gespeeld op de Volendamse school. Met regelmaat duikt het spelletje op verschillende scholen op. 

Steeds is het hetzelfde: kinderen en tieners spelen een variant van het spel waarbij ze flauwvallen. De omstanders vinden dat grappig. Een filmpje wordt gemaakt en online gezet. Hierdoor komen andere kinderen ook weer op een idee. De gevaren zijn groot: af en toe vallen er zelfs dodelijke slachtoffers. 

De jongeren spelen het spel omdat het moment dat ze kort het bewustzijn verliezen een 'high' gevoel geeft. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]