Ga naar Content

Groen licht voor verleggen mountainbikeroute Schoorl

Na dertien jaar aan discussie en rechtszaken heeft de Raad van State besloten dat de beruchte mountainbikeroute in Schoorl verlegd mag worden. Een plan dat Staatsbosbeheer en MTB-Noordwest zien als winst voor fietser en natuur. Maar daar denken natuurliefhebbers van Stichting Duinbes heel anders over.

Mountainbikeroute 2.0 in Schoorl - Frank Veenhof/NH

Het MTB-parcours is sinds 2011 een gevoelig onderwerp. Het loopt dwarsdoor het Natura2000-gebied van de Schoorlse Duinen en is de afgelopen jaren herhaaldelijk ter discussie gesteld door tegenstanders.

"Het is op deze manier meer een pretpark"

Mariska de Wild-Scholten

Zo toont natuurwetenschapper Mariska de Wild-Scholten namens Stichting Duinbes aan dat er in het gebied van het nieuwe parcours ook zandhagedissen leven. Hierdoor heeft Staatsbosbeheer aanpassingen moeten doen aan de route. 

Maar ze had liever gezien dat de verlegging en uitbreiding van het MTB-parcours helemaal niet door was gegaan. "Het is een stiltegebied, maar op deze manier is het meer een pretpark", vertelt Mariska. Ook onder bewoners van het gebied ontstond er in 2015 al groot verzet.

Zandhagedis - Foto: Frank Veenhof/NH

Volgens Staatsbosbeheer wordt er door de verlegging van de route ook juist een stuk duingebied teruggegeven aan de natuur. Maar wel wordt de nieuwe route langer dan zijn voorganger.

"We zien ook dat er heel veel mountainbikers zijn, dus het is fijn dat we die straks meer kunnen spreiden", vertelt boswachter Samuelle van Deutekom. "We hebben met ecologen gekeken waar de route goed kan komen en we hebben vlonders geplaatst waar wel zandhagedissen zitten." Ook over de veiligheid voor wandelaars maakt Staatbosbeheer zich geen zorgen.

Wanneer de nieuwe route in gebruik genomen gaat worden is nog niet bekend. "Maar het zal geen jaren meer duren", grapt boswachter Van Deutekom.

Lees ook