Ga naar Content

Pro-Palestijnse bewegingen: "Geen plannen voor demonstratie rond Dam op 4 mei"

Por-Palestijnse bewegingen zijn niet van plan om de Nationale Dodenherdenking op de Dam op 4 mei te verstoren. Eerder werden door onder meer de politie en Amsterdamse gemeente zorgen geuit over een mogelijke protestactie, maar vanuit Palestijnse belangengroepen klinkt vooral: "Ongepast, ongehoord en absoluut niet aan de orde."

Foto: AT5

De twee minuten stilte gedurende de Nationale Herdenking op de Dam zouden kunnen worden verstoord, stellen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de politie. Uit een analyse van vanochtend blijkt dat er een kans bestaat op spontane protestacties of demonstraties, vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas. De driehoek neemt daarom extra maatregelen.

De verstoring kan om zowel een eenmansactie als een georganiseerd protest gaan. Maar Pro-Palestijnse organisaties zeggen tegen AT5 dat dat laatste 'complete nonsens' is.

"Dit zijn ideeën die geen eens in ons hoofd opkomen", zegt Karlijn Schipper van XR Justice Now! "Tuurlijk spreken wij ons op welke manier dan ook uit tegen de genocide in Gaza en de bezetting van Israël, maar dit is nonsens. Op 4 mei ben je stil."

Ongepast

Ook Stichting Plant een Olijfboom speelt niet met het idee. Esther van der Most: "Wij laten zeker onze stem horen, maar op ons moment. Dodenherdenking is daarvoor niet ons moment. Niet gepast en denk ook dat verschillende zaken los van elkaar op verschillende momenten aandacht verdienen. Dat hoeft niet allemaal tegelijk. De oproep blijft wel: stop de genocide."

"Natuurlijk is Dodenherdenking niet het moment om ons geluid te laten horen"

Esther van der Most, Stichting Plant een Olijfboom

"Niet gepast is een understatement", vervolgt Robert Soeterik van het Nederlands Palestina Komitee. "Een bijeenkomst om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken: natuurlijk staan we daarachter. Ik spreek heel veel Pro-Palestijnse bewegingen en geen haar op ons hoofd om 4 mei plat te leggen. Alleen het idee al."

Kwaad daglicht

Op dit moment is één demonstratie bij de gemeente aangemeld. Welke boodschap zij willen verkondigen, is niet bekend en wil de gemeente niet kwijt. Soeterik verbaast zich hierover: "Als hier niet snel duidelijkheid over bestaat, ga ik een stap verder. Want dit is schimmig."

"Misschien dat mensen proberen om de reputatie van de Palestinabeweging te schaden. Ik sluit dus niet uit dat er mensen zijn die proberen ons (Palestijnse actiegroepen) in een kwaad daglicht te zetten."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]