Ga naar Content

Amstelveense wielrenner Enzo Leijnse trotseert extreme kou en eindigt 21ste in Waalse Pijl

Hagel, sneeuw en temperaturen van net iets boven het vriespunt zorgden ervoor dat het overgrote deel van het peloton gisteren de finish van de Waalse Pijl niet haalde. Sommige renners stapten af met onderkoelingsverschijnselen, maar Enzo Leijnse uit Amstelveen eindigde knap als 21e. "Ik voel mij verrassend goed. Niet slechter dan anders na een wedstrijd", aldus de nuchtere Noord-Hollander.

Onder bizarre omstandigheden finishte Enzo Leijnse als 21e in de Waalse Pijl 2024 - Foto: Orange Pictures

"Ik kan wel goed tegen de kou, in Nederland ben je daar wel aan gewend. Ik denk dat dat wel mee helpt. Veel renners wonen in warmere oorden en zijn het misschien niet gewend. Alle renners om mij heen hadden het koud en ik denk dat het dan een beetje om mindset gaat", vertelt Leijnse droog. Door de extreem winterse omstandigheden haalden slechts 44 renners van de 174e finish.

Tekst gaat verder onder de post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Leijnse kwam als 21e over de finish. "Ik was eigenlijk niet de man die wij zouden uitspelen, maar de rest van de ploeg was bevangen door de kou. Dus ik was nog als enige over in de wedstrijd. 21e klinkt niet als een goed resultaat, maar gezien de omstandigheden wel."

Warme douche

De beelden van de Noorse wielrenner Skjelmose, die zwaar onderkoeld van de fiets afstapte, gaan inmiddels de hele wereld over. De renner was zo verkrampt dat hij letterlijk de ploegleiderswagen in getild moest worden. Inmiddels laat zijn ploeg weten dat het weer goed met hem gaat.

"Iedereen zat te wachten dus ik ben even snel onder de douche gestapt"

wielrenner Enzo Leijnse.

Je zou zeggen dat je na zo'n apocalyptische race lang onder een warme douche zou gaan staan, maar de nuchtere Noord-Hollander deed dat niet. "Ik ging snel naar de bus toe. Gelukkig is daar een douche. Even snel vijf minuutjes. Iedereen zat te wachten en dus moest weer naar het hotel", aldus Leijnse. 

Aanstaande zondag staat Leijnse aan de start van de klassieker Luik-Bastenaken-Luik.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52