Ga naar Content

Selena Piek wil in Parijs bekroning op unieke badmintonloopbaan: "Dan streakend door hal"

Badminton is een kleine sport in Nederland, maar Selena Piek presteert al twaalf jaar op topniveau. De badmintonster uit Weesp gaat aankomende zomer voor de derde keer naar de Olympische Spelen. In Parijs moet alles samenvallen. "Bij medaillewinst ga ik streakend door de hal."

Badmintonster Selena Piek - Foto: PRO SHOTS / PA Images

"Ik vlieg deze zaterdag naar Ibiza", vertelt een altijd enthousiaste Selena Piek over haar vakantie naar het Spaanse eiland. "Afgelopen seizoen heb ik op 25 toernooien gespeeld en ik ben wel even klaar met badminton."

Zwaarste kwalificatie ooit

Een week geleden plaatste Piek zich definitief met dubbelpartner Robin Tabeling voor de Olympische Spelen. "Dit is de meest zware kwalificatie die ik ooit heb beleefd", aldus de 32-jarige badmintonster die opgroeide in Weesp. "Afgelopen seizoen is er zoveel gebeurd. Onze coach Ruud Bosch werd door de badmintonbond ineens op straat gezet. Zonder trainer raakten Robin en ik elkaar op momenten kwijt. Waardoor onze concurrenten ons passeerden en moesten we de achtervolging inzetten. Uiteindelijk presteerden we weer toen het er echt omging. Dit geeft mij een enorm trots gevoel."

"Als badmintonduo word je in een verplichte relatie gedrukt en dat is best intens"

Badmintonster Selena Piek

Tabeling en Piek zijn het enige Nederlandse badmintonkoppel dat deze zomer naar de Franse hoofdstad afreist. Ze hopen dat de Deense interim-coach Joachim Fischer Nielsen hen daar bijstaat. "Idealiter gaat hij mee met ons, maar naast zijn rol als coach is hij ook commentator op de Deense televisie. Dus er moet nog wat geschoven worden in zijn programma." 

Tekst loopt door onder de X-post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

"Een trainer erbij is zo belangrijk", vervolgt Piek het belang over de aanwezigheid van Fischer Nielsen. "Hij stuurt en motiveert ons. Voor zijn komst moesten we dit seizoen weleens met z'n tweeën naar een toernooi. Dat is vrij overweldigend, zeker als je ziet dat concurrenten beschikten over een team met wel tien specialisten. Een enorm verschil wat betreft professionaliteit."

Verplichte relatie

Naast de struggles rondom een trainer kende Piek ook lastige momenten met haar badmintonpartner Tabeling. "Als badmintonduo word je in een verplichte relatie gedrukt en dat is best intens. Ik zag hem afgelopen jaar vaker dan zijn eigen vriendin. Je reist van toernooi naar toernooi en je beleeft samen mooie en minder mooie momenten."

Reactie Tabeling

"Ik denk dat we twee behoorlijk verschillende personen zijn", stelt Robin Tabeling. De in Uithoorn opgegroeide badmintonner beaamt dat hij en Piek elkaar lang niet altijd goed begrepen binnen en buiten de lijnen. De gesprekken met een sportpsycholoog leverde het tweetal veel inzichten op. "Nu begrijp ik veel beter wanneer Selena iets zegt of doet. Voor deze sessies interpreteerde ik dat anders."

"We komen daar om te verrassen", kijkt de ambitieuze Tabeling uit naar de Olympische Spelen. "We hebben een heel hoog piekniveau als alles op de juiste plek valt. Toch denk ik dat er van alles mogelijk is in Parijs."

Niet alleen de komst van de Deense badmintoncoach deed het tweetal goed, ook zochten Piek en Tabeling contact met een sportpsycholoog. "We kwamen in een negatieve spiraal terecht. Een neutraal persoon zorgt ervoor dat we elkaar beter begrepen. Nu staan de neuzen weer dezelfde kant op."

Prestatiecurve omhoog

De fysieke en mentale begeleiding zorgde ervoor dat de prestatiecurve weer omhoog ging. Inmiddels draaien de ervaren Piek en Tabeling al wat jaren mee en onder grote druk plaatste het tweetal zich vorige week voor de Olympische Spelen. De benodigde punten werden behaald op het EK in Saarbrücken. Nu moeten ze de lijn doorzetten naar aankomende zomer.

"Een medaille winnen is het ultieme doel en ik sluit niets uit"

Badmintonster Selena Piek

"Op de Spelen zijn we geen favoriet voor de medailles", laat Piek realistisch weten. Ze is samen met Tabeling als twaalfde geplaatst in Parijs. Waar het toernooi begint met poules en daarna de knock-outfase moet bepalen wie er naar huis gaan met de prijzen. "Van bijna alle tegenstanders hebben we wel een keer gewonnen. Een medaille winnen is het ultieme doel en ik sluit niets uit." Piek is de enige Nederlandse badmintonner die straks op drie verschillende Olympische Spelen actief is geweest.

Tekst loopt door onder de foto.

Selena Piek en Robin Tabeling - Foto: PRO SHOTS / Panoramic

De Olympische Spelen beginnen op vrijdag 26 juli. Dan start ook gelijk het onderdeel badminton. De eindceremonie is in Parijs op zondag 11 augustus.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52