Ga naar Content

Gloednieuwe pont naar Aalsmeer op zonnekracht doet 'ouwe diesel' al bijna vergeten

Een gloednieuwe elektrische pont vaart vanaf deze week de Ringvaart over tussen Rijsenhout en Aalsmeer. De met zonnepanelen bekleedde boot vervangt de dieselpont die na meer dan veertig jaar in 2022 de geest gaf. Reden voor nostalgisch terugdenken aan de oude boot lijkt er niet meer te zijn. De eerste gebruikers zijn dik tevreden over de nieuwe pont. 

De gloednieuwe elektrische pont vaart vanaf deze week de Ringvaart over - NH Nieuws

Een begrip mag je het inmiddels wel noemen, de pont die fietsers en voetgangers al sinds de jaren zestig de Ringvaart overzet tussen Rijsenhout en Aalsmeer. Eerst met de roeiboot van Cor Bloemer, en daarna ruim veertig jaar lang met een dieselpont.

Maar tweeëneenhalf jaar geleden gaf de motor van de boot de geest. Repareren was te duur, en dus moest schipper Sven van Anrooij op een gehuurde pont verder. Sinds deze week heeft hij eindelijk een spiksplinternieuwe boot: "Het is een verademing. Zeker dat dak, na jaren natgeregend worden."

"Het is echt een fluisterbootje geworden"

Annette, woont naast de Aalsmeerse aanlegplek

De nieuwe pont is ook nog eens muisstil, want hij vaart op een elektrische motor. Zonnepanelen en een laadpaal aan de Aalsmeerzijde zorgen ervoor dat hij opgeladen blijft. En dat er nu ook bankjes op de boot zitten, dat vinden de passagiers van het veer dan weer fijn. Niet alleen dagjesmensen gebruiken de oversteekplaats, ook veel scholieren maken elke dag twee keer gebruik van de pont.

Annette, een buurvrouw van de Aalsmeerse aanlegplek, vertelt: "Toen het nog een roeiboot was gebruikte ik 'm al. We hadden er nooit heel veel last van hoor, van die ouwe diesel. Maar nu is het echt een fluisterbootje geworden." Ook de zonnepanelen vindt ze schitterend: "Het is maar goed ook, die diesel was niet meer van deze tijd. Zo kan 'ie er weer veertig jaar tegenaan."

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]