Ga naar Content

Aalsmeer 'overvallen' door besluit Haarlemmermeer defecte pont uit vaart te nemen

Het plotselinge verdwijnen van de Ringvaart-pont tussen Aalsmeer en Rijsenhout zorgt voor verontwaardiging en onbegrip. Volgens de gemeente Aalsmeer heeft Haarlemmermeer eenzijdig besloten de pont vanwege een defect uit de vaart te halen, en is er geen zicht op een alternatief. Dat alternatief is er wel en kan snel in gebruik worden genomen, zegt Haarlemmermeer.

Foto: Gemeente Haarlemmermeer

 "Aalsmeer is hierdoor overvallen", zegt wethouder Robert van Rijn vandaag in een persbericht.  De pont tussen de Uiterweg in Aalsmeer en de Aalsmeerderdijk in Rijsenhout vaart normaal gesproken in deze tijd van het jaar op werkdagen tussen 7.00 uur en 17.45 uur. Het veer wordt betaald door de gemeente Haarlemmermeer, maar met Aalsmeer is afgesproken dat ook zij een deel van de kosten voor haar rekening neemt. 

Ondanks die 'goede afspraken' is er nu toch onenigheid. Behalve over het eenzijdige besluit om 'zonder zicht op een alternatief' de pont uit de vaart te nemen, is Aalsmeer ook ontevreden over de communicatie van de buurgemeente. 

"De pont is in 2018 volledig gereviseerd, en nu weer stuk, maar dusdanig dat we het pontje niet meer gaan repareren"

Woordvoerder MIeke spreeuwenberg

Een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer bevestigt dat de pont vanwege een defect uit de vaart is gehaald. "De pont is in 2018 volledig gereviseerd, en nu weer stuk, maar dusdanig dat we het pontje niet meer gaan repareren", aldus de woordvoerder van wethouder Marja Ruigrok.  

Total loss

Bij de ontdekking dat de pont uit de vaart was gehaald, schrok de Aalsmeerse wethouder: "De gemeente Haarlemmermeer heeft eerder aangegeven dat de huidige pont met veel mankementen kampt. Het uitvallen en uit de vaart halen van de pont, deze week, kwam echter als een verrassing", aldus een woordvoerder van de gemeente Aalsmeer.
 
Dat er geen zicht zou zijn op een alternatief - zoals Aalsmeer beweert - klopt volgens de Haarlemmermeerse woordvoerder niet. Haarlemmermeer wil op termijn een elektrische pont inzetten, tot die tijd zal er een vervangende pont worden gehuurd, vertelt ze. En die is sneller beschikbaar dan Aalsmeer vermoedt: "Die kunnen we vanaf maandag inzetten", aldus de woordvoerder van wethouder Ruigrok. Beide wethouders hebben vandaag gebeld en afgesproken de alternatieven voor een nieuwe pont, al dan niet elektrisch, te onderzoeken.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]