Ga naar Content

Over deze 5 herriebakken bij Schiphol wordt het meest geklaagd

Duizenden omwonenden van Schiphol ervaren dagelijks overlast van vliegtuigen. Het aantal klachten steeg in 2023 met 7%, blijkt uit nieuwe cijfers van Bewonersaanspreekpunt Schiphol (BAS). Maar wat zijn nu eigenlijk de grootste herrieschoppers? NH zet de toestellen voor je op een rij. 

Nummer 1: de Boeing 747-400

Met stipt op nummer één staat (opnieuw) de oude viermotorige Boeing 747-400, ook wel 'Queen of the Skies' genoemd. Dit oude toestel, dat tegenwoordig voornamelijk als vrachtvliegtuig wordt ingezet, stijgt door haar zware belading niet snel op waardoor het langer laag vliegt. De meldingen betreffen dan ook voornamelijk vertrekkende toestellen tussen 21.00 uur en middernacht, precies als omwonenden willen gaan slapen. Per vlucht met dit toestel wordt er gemiddeld (ruim) twee keer een klacht ingediend. 

De Boeing 747-400 bezet zelfs álle plekken in de top 20 van vluchten waarover het meest is geklaagd. Het waren allemaal vrachttoestellen. In 2023 waren er meer vluchten met dit type vliegtuig gemaakt dan in 2022: het nam toe met 11% tot 5.358 vluchten. Ruim 23% van deze vluchten is uitgevoerd door KLM/Martinair Cargo. KLM deed haar Boeing 747 passagierstoestellen al weg, maar gaat haar vrachttoestellen ook nog vervangen door de stillere A350.

Tekst gaat verder onder de foto. 

Een Boeing 747-400 van KLM/Martinair Cargo op Schiphol - Foto: NH Media

Nummer 2: Boeing 747-8

Een nieuwere versie van de Boeing 747-400, maar nog steeds lawaaierig. De 8-variant is nog een stuk langer. Luchtvaartmaatschappijen die met dit type naar Schiphol vliegen zijn Lufthansa, Cargolux, Cathay Pacific Cargo, Atlas Air en Silk Way West Airlines. Hier geldt dat het uitsluitend gaat om vrachtvluchten, waardoor de vliegtuigen vaak zwaar beladen zijn.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Joey Jonker

Nummer 3: Airbus Helicopter EC-135

Dit is toch wel een vreemde eend in de bijt. Deze helikopter, de EC-135, wordt in Nederland gevlogen door de (luchtvaart)politie, brandweer- en ambulance. Niet eerder stond de helikoper in de top 3 van meest overlast veroorzakende vliegvoertuigen. Er werd minimaal één keer per twee vluchten geklaagd (0,65 keer per vlucht). 

Tekst gaat verder onder het Instagram-bericht.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Nummer 4: A380

Deze jumbojet is het grootste passagiersvliegtuig ooit. Het werd door Airbus ontworpen vanuit de gedachte dat er met minder toestellen méér mensen vervoerd zouden kunnen worden. Dat zou een uitkomst zijn als grote internationale hubs zouden vollopen. De bijnaam luidt niet voor niets 'Superjumbo'.

Tekst gaat verder onder de foto.

Een Airbus A380 van Emirates op Schiphol - Foto: NH Media / Doron Sajet

Nummer 5: Airbus A300-600

Op nummer vijf staat de Airbus A300-600, over dit type werd veel geklaagd: één keer per twee vluchten kwam er melding bij BAS binnen vanwege de herrie (per vlucht 0,52 keer). Sinds 2007 wordt het vliegtuig niet meer geproduceerd, maar over de hele wereld vliegen de toestellen nog rond om vracht en passagiers te vervoeren.

Een Airbus A300 van DHL nadert Schiphol - Foto: NH Media

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]