Als Lia Sloot (68) dinsdag een verdacht telefoontje krijgt, weet ze de direct hoe laat het is: ze heeft een oplichter aan de lijn. De Zwanenburgse besluit te doen alsof ze niets doorheeft en een poging te wagen de oplichter in de val te lokken. Met succes, want enkele uren later wordt zijn compagnon in haar woonkamer opgepakt. NH ging bij haar langs voor haar verhaal, én een reconstructie van haar gehaaide list. "Dat heb ik toch maar even gedaan."
Omdat ze meerdere dorpsgenoten kent die zijn opgelicht door zogenaamde bankmedewerkers, gaan dinsdagmiddag alle alarmbellen af. Ze besluit het spelletje mee te spelen, in de hoop dat de oplichter iemand naar haar woning stuurt om haar pinpas of waardevolle eigendommen op te halen. En in de hoop dat ze wraak kan nemen.
Verdachte bestellingen
"Er zijn verdachte dingen gebeurd op uw rekening, er is geprobeerd drieduizend euro over te schrijven", herhaalt ze de woorden van de oplichter. "Dat hebben we gelukkig kunnen terughalen, maar er zijn ook verdachte bestellingen gedaan."
Alleen Lia zelf kan die verdachte bestellingen ongedaan maken, beweert de oplichter. Hij sommeert haar om op haar computer in te loggen bij haar bank. De gewiekste dame doet alsof ze zijn aanwijzingen opvolgt, maar blijft 'gewoon lekker' in haar luie stoel zitten. "Ik zei: ik weet het niet hoor, maar ik krijg m'n computer niet aan. Hij doet het niet."
"Eén agent stond op de overloop, de ander in de slaapkamer"
Als Lia haar laptop na talloze tips van de oplichter zogenaamd nog steeds niet aan de praat heeft gekregen, besluit de 'bankmedewerker' een handige collega langs te sturen om haar te 'helpen'. In afwachting van zijn komst, houdt de oplichter Lia aan de lijn.
Ze vertelt de oplichter dat ze even naar het toilet moet, maar belt ondertussen in de keuken met haar mobiel fluisterend de politie. Direct worden er twee agenten naar haar adres gestuurd om de zogenaamde bankmedewerker op te wachten.
Nadat de politiemensen een telefoon met lopende stemrecorder in haar woonkamer hadden geplaatst, verstopten ze zich een verdieping hoger. "Een stond boven op de overloop en één in de slaapkamer", vertelt Lia waar de politiemensen zich schuil hielden.
Ruim een uur nadat de oplichter de komst van de specialist heeft aangekondigd, staat hij voor haar deur. Ze laat hem binnen en zet haar computer aan, die het dan op 'magische wijze' weer doet. De 'specialist' gaat aan Lia's tafel zitten en vraagt om haar reader waarmee ze bij haar bank inlogt.
Op de trap meegeluisterd
Ze doet alsof dat apparaatje in de keuken ligt, en seint daar de agenten in, die vanaf de trap hebben meegeluisterd. Als Lia haar woonkamer weer inloopt, komen de agenten tevoorschijn. "Jullie hebben het verkeerde huis uitgekozen", bitst Lia tegen de oplichter, waarna hij wordt aangehouden. Hij blijkt 16 jaar oud. "Hij was helemaal beduusd."
Achteraf heeft Lia, die zichzelf als een koele kikker omschrijft, uitgebreid aangifte bij de politie gedaan. "Pas toen voelde ik de spanning", vertelt ze.
De politie bevestigt dat de bewoonster 'zo scherp is geweest' om de politie in te schakelen. Om ook de bellende oplichter te kunnen oppakken, zet de politie het onderzoek voort. In totaal heeft ze ruim twee uur met de zogenaamde bankmedewerker aan de lijn gehangen. "Maar de bank belt niet", zegt Lia gedecideerd voor de camera van NH.
"Medewerkers van de bank en de politie zullen nooit waardevolle spullen bij mensen komen ophalen", benadrukt de woordvoerder.
Nieuws uit Haarlemmermeer
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]