Ga naar Content

Dementerende invalide (78) uit Hoofddorp misleid door babbeltruc: "Enorm aangeslagen"

Jannie (78), een gehandicapte inwoner van Hoofddorp, is slachtoffer geworden van een babbeltruc. De oplichter kwam de pinpas van dementerende vrouw in rolstoel ophalen, nadat hij zich had voorgedaan als bankmedewerker.

Afbeelding ter illustratie - Foto: Politie

Jannie (78) werd maandag rond 17.00 uur opgebeld door een 'bankmedewerker van ING', die beweerde dat er fraude was gepleegd op haar rekening. Om de problemen op te lossen, zou hij haar pinpas komen ophalen.

Even later stond deze 'bankmedewerker' voor haar deur: een lichtgetinte jongeman in pak. Ze gaf hem een witte envelop met daarin de pinpas. Daarna liep hij langs haar rolstoel het appartement binnen. "Wat woont u leuk", zei de man, vermoedelijk om haar gerust te stellen. Een gesprekje volgde. Later die dag zou hij de pinpas terugbrengen.

Drie kwartier later ging de telefoon. De code die hierbij hoort, klopt niet, zei de man. En voordat Jannie het wist, floepte haar pincode uit haar mond. 

"Waar wij bang voor geweest zijn, is nu gebeurd"

Immy van Veen, Jannies nichtje

Immy van Veen, haar nichtje en mantelzorger, werd die avond door Jannie gebeld met de vraag of zij ook gebeld is door ING. Ze opende direct haar tantes rekening, zag dat er rond 19.00 uur bij de pinautomaat in winkelcentrum Skagerhof in Hoofddorp 500 euro was gepind, haalde het geld van de bankrekening en belde ING om de pas te laten blokkeren.

"Waar wij bang voor geweest zijn, is nu gebeurd", zegt Immy. Toch is het nog goed afgelopen, vindt ze. Ze moet er niet aan denken wat er verder nog had kunnen gebeuren: van mishandeling tot een leeggeroofd huis. "Het is zo sneu dat ze de kwetsbaren eruit pikken. Jannie is enorm aangeslagen."

Drukte bij fraude-afdeling

Jannie is een van de vele slachtoffers van babbeltrucs, bleek toen zij de politie contacteerden. Vanwege de drukte bij de fraudeafdeling kunnen Jannie en Immy pas 26 april aangifte doen. "Toevallig zijn er vorige week camera’s opgehangen in het appartementencomplex, dus hopelijk helpt dat om de dader te vinden."

Immy wil zoveel mogelijk mensen waarschuwen en op het hart drukken ook hun naasten te waarschuwen voor dit soort misdrijven: "Al heb ik maar een iemand ervoor behoed."

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook