Ga naar Content

Ree rent over het wad op Wieringen, unieke beelden

Voor het eerst is er een ree gezien op Wieringen. Vanochtend is het dier onder meer bij Stroe en tussen Den Oever en Oosterland gespot. Boswachter Mikal Folkertsma vermoedt dat de ree uit het Robbenoordbos komt. "In het westelijk deel van het bos hebben we al vaker reeën gezien, maar nog nooit is er een op Wieringen gespot."

Ree rent over het wad - NH Nieuws

Iemand die het dier zag lopen, belde vanochtend naar de Dierenambulance Den Helder, die de melding doorstuurde naar Staatsbosbeheer. Desgevraagd laat boswachter Mikal Folkertsma weten dat ze niets met de melding doen. "Reeën zijn wilde dieren. Hij mag daar lopen. Tenzij het exoten zijn en ze daar niet horen, gaan we buiten het bos geen dieren vangen."

Reeën worden wel vaker buiten het Robbenoordbos gezien, maar nog nooit was er een op Wieringen. "Dat is echt uniek. Vaak lopen ze door verstoring verder weg. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze zijn geschrokken van mensen of een loslopende hond. Maar het kan ook zijn dat ze gewoon zelf op toer zijn gegaan. We laten ze lopen en ze kunnen weer terug."

Gevaar

Het feit dat de dieren gevaar kunnen lopen, is voor Staatsbosbeheer geen reden om ze te vangen. "Als een wild dier een weg oversteekt, lopen ze altijd kans door een automobilist te worden aangereden. Maar dat kan ook in de buurt van het bos zijn." Vorig jaar kwam Staatsbosbeheer nog met een campagne die mensen moet aansporen rustiger te rijden.

Ree op het wad - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]