Ga naar Content

Scholier en topviolist: Anne (16) staat in halve finale Prinses Christina Concours

Minimaal twee uur per dag staat de 16-jarige Anne Bazen met haar viool in de hand in de werkkamer van haar ouderlijk huis in Amstelveen. Haar harde werk betaalt zich uit: dit weekend staat het jonge talent in de halve finale van het Prinses Christina Concours

Violist Anne Bazen (16) bereidt zich voor op de halve finale van het Prinses Christina Concours - NH Nieuws

Dat is een landelijke klassieke muziekwedstrijd waarbij talenten van 12 tot en met 19 jaar oud het tegen elkaar opnemen. Van violisten tot pianisten en zangers: het wordt een flinke kluif voor de jury, want het is appels met peren vergelijken. 

Anne is trots op haar plaats in de halve finale, maar vindt het ook heel spannend. "Het is op een hele bekende plek, namelijk de Stadsgehoorzaal in Leiden", vertelt ze als NH haar deze week opzoekt. Daar strijdt Anne samen met 17 andere kandidaten voor een plekje in de finale. "Ik hoop dat het me lukt, maar ook gewoon dat ik lekker kan spelen."

Stoer stuk

Het stuk dat ze heeft gekozen is niet makkelijk, maar docent Judith van Driel van de jonge talentenopleiding aan het Conservatorium moedigde haar aan om er voor te gaan. "En nu gaat het eigenlijk heel goed", vertelt Anne blij. "Het is een heel virtuoos en stoer stuk. Heel veel show geeft dat. Dan voel ik me zelfverzekerd en ik krijg er energie van."

Tekst gaat verder onder de foto's.

Links: Anne en haar zus op de vrijmarkt, rechts: Anne als klein meisje op de viool - Foto: Familiearchief

Klassieke muziek kreeg de tiener met de paplepel ingegoten. Als zesjarige trad ze in de voetsporen van haar moeder en zus die ook viool spelen. Haar eerste podium was de vrijmarkt tijdens Koninginnedag, maar inmiddels speelt ze voor volle zalen: solo of in een orkest. 

6 VWO

"Klassieke muziek is al heel oud en heeft daarom veel betekenis. Viool is een heel mooi en veelzijdig instrument", probeert Anne haar passie onder woorden te brengen. Ze schuift haar schoolboeken dan ook graag aan de kant om te oefenen, maar moet dit jaar ook 'gewoon' over gaan naar 6 VWO. "Ik probeer veel op school te doen. Tot nu toe gaat het goed, dus ik hoop dat dat zo blijft."

Anne mag aanstaande zondag tussen 12.00 en 13.30 uur laten zien wat ze kan. 's Avonds wordt bekend wie er op 12 mei in de finale in Amare in Den Haag staan. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]