Ga naar Content
Drie eendjes rustend op een blauw-wit geruite handdoek in een grijze container. één eendje staat terwijl de andere twee tegen elkaar aan liggen.
Haarlemmermeer

Jonge eendjes op ingenieuze wijze bevrijd uit ondergrondse pijp: "Veel geduld nodig"

16 april 2024, 17.25 uur · Aangepast 16 april 2024, 18.02 uur
Door: Jessie Eickhoff · Foto: Stichting Dierenambulance Noord-Holland Zuid

Vrijwilligers van de dierenambulance hebben zes pasgeboren eendjes uit een ondergrondse regenafvoerpijp bevrijd. Dat lukte hen dankzij een creatieve reddingsoperatie, die uren in beslag nam.  

Een vrijwilliger doet water in de ene put - Foto: Dierenambulance Noord-Holland Zuid

Mensen op een Hoofddorps bedrijventerrein hoorden eerder deze maand gepiep uit de grond komen. Ze besloten de Dierenbescherming te bellen. Wat bleek: twee a drie meter onder de grond zaten zes jonge eendjes vast.

Tijdens een zwemavontuur in een vijver belandden de pulletjes via een afvoerbuis in een regenafvoerpijp, precies tussen twee putten in. "Het is toch een nachtmerrie om onder de grond vast te zitten", zegt Sebastian Clissen, sinds twee jaar vrijwilliger bij Dierenambulance Noord-Holland Zuid.

Inventieve aanpak

"We hebben er even gestaan, rondgekeken en aan ons hoofd gekrabd", vertelt Sebastian. Om de jonge eendjes te bevrijden, verzonnen hij en mede-vrijwilliger George een inventieve aanpak.

George schepte met een prullenbak water uit de vijver en kieperde dit in de ene put. Dit herhaalde hij keer op keer. Sebastian was ondertussen met een lang schepnet in zijn handen bij de andere put gaan liggen, om ze zo uit de put te vissen.  

Tekst gaat verder onder de foto

Een vrijwilliger schept de jonge eendjes met een netje uit de andere put - Foto: Dierenambulance Noord-Holland Zuid

Sebastian en George hoopten dat de eendjes door de stroming naar de andere put zouden spoelen. "In het begin was het best hopeloos", aldus Sebastian, die de moed desondanks niet opgaf. Nadat het de mannen was gelukt om twee van de zes eendjes uit de pijp te bevrijden, wisten ze dat ze ook de rest konden redden.  

Geduld

De vrijwilligers zijn zo'n twee uur bezig geweest, maar de zes pulletjes zijn inmiddels veilig. "Er was veel geduld en doorzettingsvermogen voor nodig", vertelt Sebastian. De pulletjes worden bij het Vogelhospitaal in Haarlem verzorgd en vrijgelaten als ze gezond en groot genoeg zijn. 

Een soortgelijke situatie hadden ze nog nooit meegemaakt. Toch zal het vaker voorkomen dat er dieren vastzitten in pijpen, zegt Sebastian. Om te voorkomen dat watervogels in zulke situaties belanden, raadt hij aan om fijnmazig gaas voor de afvoerbuizen van vijvers te plaatsen. 

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook