Ga naar Content

Is dit dé oplossing voor de wooncrisis in de IJmond?

Maatschappelijk werker Susanne Peereboom organiseert speciale avonden waarop IJmonders met elkaar in gesprek gaan over alternatieve woonvormen. Dit komt voort uit haar werk, waarin ze dagelijks geconfronteerd wordt met mensen die hard geraakt worden door de wooncrisis. "Je kunt geduldig in de rij blijven wachten, maar misschien kunnen we ook zelf iets doen."

Foto: Adobe Stock

Het overgrote deel van de aanmeldingen die bij Socius Maatschappelijk Dienstverleners binnenkomen, hebben te maken met huisvestingsproblemen, vertelt maatschappelijk werker Susanne Peereboom.

"Mensen liggen bijvoorbeeld in scheiding en vragen zich af hoe ze nu verder moeten. We geven ze advies en hebben we een woonspreekuur waar mensen met hun vragen terechtkunnen, maar daarmee houdt het voor ons ook op."

Tegenwoordig heb je niet binnen een jaar of twee een huis. "De wachtlijsten bij woningcorporaties zijn eindeloos", merkt Peereboom op. "Mensen voelen zich machteloos, en dat is volgens mij de ergste vorm van stress die je kunt ervaren."

Regie teruggeven

Hoewel ze mensen niet direct aan een woning kan helpen, gelooft ze dat het 'gevoel van machteloosheid' wel kan verminderen door mensen die in hetzelfde schuitje zitten samen te brengen en te laten nadenken over nieuwe woonvormen. "Zo geef je mensen de regie terug", legt ze uit. 

"Het belangrijkste is dat de deelnemers zelf gaan kijken naar wat ze kunnen doen"

Susanne Peereboom, maatschappelijkwerker Socius

"Natuurlijk is inschrijven bij de woningbouwvereniging belangrijk, maar je kunt op meerdere paarden wedden. Wat wordt er elders in Nederland gedaan? En wellicht kan dat ook in de IJmond worden toegepast," merkt Peereboom op.

Ze is ervan overtuigd dat wanneer alle krachten worden gebundeld, er misschien wel nieuwe mogelijkheden ontstaan. Ze heeft al een aantal ideeën: "Containerwoningen, collectieve zelfbouw, er zijn organisaties die kijken naar hoe je met meerdere mensen samen kunt wonen, zoals Onder de Pannen. Maar het belangrijkste is dat de deelnemers zelf gaan kijken naar wat ze kunnen doen."

Aanmelden

Peereboom is van plan om de avonden twee keer per maand te organiseren, waarbij ze samen met de deelnemers een onderzoek start naar alternatieve woonvormen. "Het zou natuurlijk fantastisch zijn als er concrete oplossingen uit voortkomen, maar ik hoop vooral dat het de deelnemers nieuwe energie en hoop zal geven."

"De avonden zullen 28 mei van start gaan", voegt Peereboom toe. Aanmelden kan via deze link. 

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]