Ga naar Content

'Onder de pannen' helpt dakloze Sharon aan tijdelijk onderkomen

Door het nijpende woningtekort zat Sharon klem na haar relatiebreuk. Zonder vaste verblijfplaats belandde ze in tenten, bij vrienden en zelfs bij de daklozenopvang. Inmiddels heeft ze een warm onderkomen gevonden via Onder de Pannen. Dit initiatief stelt particulieren in staat tijdelijk een kamer te verhuren aan mensen zonder huis. 

Via hospitaverhuur biedt Onder de Pannen de gelegenheid om een tijdelijke kamer te verhuren aan iemand die zijn woning is verloren. Sinds twee weken is deze mogelijkheid ook beschikbaar voor inwoners van Velsen; eerder was het al actief in Bloemendaal. Huurder Sharon en verhuurders Rolf en Femke delen hun ervaring.

Sharon (links) is dolblij met haar nieuwe verhuurders. - Foto: NH Nieuws / Loïs Iglesias

Met zijn drieën zitten ze gezellig aan de keukentafel een kopje thee te drinken. "Dit doen we wel vaker", zegt Femke. "Of we kijken een film of kletsen wat, maar dat is natuurlijk bij iedereen anders. Dat ligt echt aan de behoeftes van beide partijen."

Sinds november heeft Sharon haar intrek genomen in het huis van Rolf en Femke. "Beneden heb ik mijn kamer met bed, bureau en kast. En ik maak gebruik van de keuken, het toilet en de douche."

Uitzichtloos

Voor Sharon bleek dit dé oplossing, want haar situatie was uitzichtloos. "Ik woonde al twee jaar samen met mijn ex, omdat ik geen woning kon vinden. Op een dag ben ik daarmee gestopt en van plek naar plek gaan zwerven. Bij vrienden, in tenten, zelfs in de nachtopvang voor daklozen. Uiteindelijk had ik alle tijdelijke oplossingen wel gehad."

"Ik kon me niemand meer bedenken waar ik naartoe zou kunnen, en het ging helemaal niet goed met me. Rolf en Femke kenden me van de meditatiegroep, ze kenden mijn situatie en dachten: 'Kunnen we iets doen? Kunnen we haar niet helpen?'"

Oplossing

Vanuit haar functie bij de gemeente is Femke bekend met Onder de Pannen. "Ik heb de situatie van Sharon uitgelegd, en zo is Onder de Pannen versneld in Bloemendaal gestart."

Het werkt anders dan onderverhuren, legt Femke uit. "Middels dit project zijn er afspraken gemaakt met het UWV, de gemeente, woningcorporaties en de Belastingdienst. Zo kun je op een 'veilige' manier maximaal een jaar hulp bieden."

"Als verhuurder word je ook heel goed beschermd, bijvoorbeeld als er gedoe ontstaat"

Rolf, verhuurder

Rolf vult aan: "Alles staat echt goed op papier. Als verhuurder word je ook heel goed beschermd, bijvoorbeeld als er gedoe ontstaat. Een derde partij staat sowieso garant voor de huur, en als er iets speelt, kun je direct bij iemand terecht."

Privacy

Het was het hart dat Rolf en Femke tot dit besluit bracht, benadrukt Femke. "Meer dan het verstand", zegt Rolf lachend. "Ik dacht eerst: je geeft wel veel privacy op, maar het kan ook een heel mooie dynamiek zijn."

En dat blijkt het te zijn. "Het is werkelijk verrijkend en we hebben het ontzettend gezellig." 

Dankbaar

Sharon is ontzettend dankbaar. "Dit biedt zoveel mogelijkheden. Voor de zomer zat ik echt in een situatie waarin ik dacht: laat maar zitten. Ik wil niet meer vechten; dit sleept al zo lang. Ik overwoog zelfs om naar het buitenland te vertrekken en me los te maken van de maatschappij, maar dat was onrealistisch. Ik wist gewoon niet meer wat ik moest doen."

"Voor de zomer zat ik echt in een situatie waarin ik dacht: laat maar zitten. Ik wil niet meer vechten; dit sleept al zo lang"

Sharon, huurder

Dat Sharon nu weer perspectief heeft en stappen zet, betekent veel voor Rolf en Femke. "Nu ze hier een basis heeft, is ze bereid haar situatie te veranderen. Het is prachtig om te zien dat dit zoveel effect heeft; dat geeft ons ook echt voldoening," zegt Rolf. "Hier kan ik beginnen met leven en stoppen met overleven," vult Sharon aan.

Positief

Femke benadrukt dat er echt goed wordt gekeken of je bij elkaar past, en alles heel zorgvuldig wordt behandeld. "Het is ook niet zo dat elke dakloze geschikt is voor dit project. Je moet niet denken aan het stereotype van stinkende, drinkende daklozen met dreads. Dat is niet wat dit project beoogt." 

Rolf voegt toe: "Het gaat om iemand die door de huidige woningmarkt geen succes heeft en die je een handje helpt."

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]