Ga naar Content

Code geel: volop regen en wind, vliegtuigen en treinen gehinderd

Het KNMI heeft vanaf 13.00 code geel afgegeven in Noord-Holland vanwege harde windstoten, die op kunnen lopen tot 90- 100 kilometer per uur. Inmiddels zijn er vluchten vanaf Schiphol geannuleerd en ondervinden ook de treinen hinder van het noodweer. 

Foto: Inter Visual Studio / Talha Andac

Tientallen vluchten vanaf Schiphol zijn maandag geannuleerd vanwege het onstuimige weer. De NS laat weten dat het treinverkeer op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam Centraal en Amsterdam Centraal te veel last heeft van de wind. Er rijden daarom de komende uren geen IC-direct treinen op dit traject. 

Het KNMI waarschuwt met code geel voor de windstoten tussen 13.00 en 00.00 uur vannacht. "Tijdens de buien kunnen er windstoten voorkomen van 90 tot 100 kilometer per uur, zowel boven land als aan de kust", legt NH-weerman Jan Visser uit. Aan de kust kan het stormachtig hard gaan waaien vanuit het westen. 

Tekst gaat verder

Lees ook

De windstoten kunnen voor overlast zorgen in het verkeer, bijvoorbeeld voor fietsers, lege vrachtwagens of aanhangers en caravans. Ook waarschuwt het KNMI ervoor dat het glad kan worden door de hagelbuien. Het was vanochtend nog een graad of 11, maar dat daalt naar 9 graden. "Tijdens de buien kan het afkoelen naar 5 graden."

Weg bloesem 

De weerman verwacht dat er niet veel over zal blijven van de bloesem die nu aan de bomen zit. "Het is toch een beetje het cliché: april doet wat ie wil", zegt Visser. Tot nu toe was april bovengemiddeld warm. 

Ook morgenochtend valt er flink wat regen, met hagel en windstoten, maar later op de middag wordt het wat droger. Het wordt 10 tot 11 graden. 

Het blijft de rest van de week regenachtig en kouder, maar tegen het weekend wordt het weer droger. "Maar de temperatuur blijft nog wel vrij laag", verwacht Visser. "Een graadje of 11, 12 hooguit. Je moet ver kijken, maar rond Koningsdag zien we een stijging van de temperatuur." 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.