Ga naar Content

COA gaat tijdelijk 26 statushouders opvangen in Van der Valk-hotel Hoorn

In het Van der Valk-hotel in Hoorn worden zo snel mogelijk 26 statushouders opgevangen. Om de overvolle asielcentra in Nederland te ontlasten, huurt het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) voor twee maanden dertien kamers in het hotel op de Blauwe Berg.

Van der Valk-hotel in Hoorn - Foto: Eigen foto

Dat laat burgemeester Jan Nieuwenburg in eens raadsbrief weten. De gemeente geeft hiermee gehoor aan de smeekbede van staatssecretaris Eric van der Burg mee te helpen om de druk op de asielcentra in Nederland te verlichten. De hotelkamers dienen als tussenvoorziening, totdat er voor hen een andere woning elders in het land is gevonden.

Een statushouder is een asielzoeker die in Nederland mag blijven. Door het nijpende woningtekort lukt het veel gemeenten echter niet om deze mensen op tijd een woning aan te bieden.

Overvol

Al tijden wordt de maximale bezetting in Ter Apel structureel overschreden met honderden mensen. De gemeente Westerwolde stapte in december naar de rechter om het aantal asielzoekers in het aanmeldcentrum terug te brengen.

De rechter bepaalde eind januari dat het COA per 22 februari een dwangsom van 15.000 euro moet betalen voor elke dag dat de bezetting in Ter Apel boven het maximum van 2.000 komt.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]