Ga naar Content

Pensioen Jos (82) werd leeggeroofd, maar nu komt hulp uit onverwachte hoek

Jos (82) uit IJmuiden raakte door criminelen zijn hele pensioen kwijt, maar door aandacht in de media krijgt hij nu hulp uit onverwachte hoek. Enkele maanden geleden deed hij voor het eerst op de camera van Bureau NH zijn verhaal. Lezers, kijkers en luisteraars staken de koppen bij elkaar en bedachten voor hem een oplossing, "want dit kan zo niet langer".

Even terug naar 2021. Het jaar waarin Jos een 'aanbieding' krijgt om in Bitcoin te stappen. "Erg verleidelijk. Mijn drijfveer was om een leuk aquarium voor mijn vrouw te bekostigen." Hij maakt in de loop der tijd tienduizenden euro's over naar - wat later pas blijkt - rekeningnummers van een frauduleuze bende. 

In totaal is hij 33.000 euro kwijt. "Een duur aquarium is dat geworden, maar het aquarium zelf staat er niet. Voor je met je ogen knippert, ben je alles kwijt. Al onze centjes zijn op. Dit is een rampenplan, een verschrikking."

Werken in de broodfabriek

Niet alleen waren Jos en zijn vrouw genoodzaakt hun geliefde auto en sieraden te verkopen, ook maakten ze schulden bij derden om "uit het gesodemieter te komen". Tevens werkt de gepensioneerde man nu noodgedwongen midden in de nacht in een broodfabriek. 

Bekijk hieronder de reportage die Bureau NH midden februari van hem maakte:

'Voor je met je ogen knippert, ben je alles kwijt' - NH Nieuws

Bovenstaand interview ging viraal. Niet alleen het TV-item werd goed bekeken, ook online werd het verhaal binnen no time gedeeld en verspreid. Het NH-publiek, onder leiding van Evelien Hölsken, springt voor hem en zijn vrouw in de bres.

En dat is vrij bijzonder, want Hölsken zet zich met het door haar opgerichte Free a Girl voornamelijk in voor kinderen die wereldwijd seksueel worden uitgebuit. "Maar dit verhaal greep mij zo naar de keel", zegt ze terwijl ze op de bank bij Jos zit. "Ik moest in actie komen."

Ze wilde Jos graag ontmoeten. Ook al is het om een gezicht te krijgen bij de man die - uit angst en schaamte - alleen anoniem op camera wil. 

'Criminelen gaan over lijken'

"Het feit dat dit iedereen kan overkomen", zegt Hölsken, "dat grijpt mij zo aan." En: "Ik heb zelf een vader van jouw leeftijd, Jos. Ik moet er niet aan denken dat hem dit overkomt. En je wilde dit verhaal juist vertellen om anderen te waarschuwen dat dit soort dingen gebeuren. Het was niet jouw intentie om medelijden op te wekken, maar eerder om bewustwording te creëren."

"Het was niet jouw intentie om medelijden op te wekken, maar eerder om bewustwording te creëren"

Evelien Hölsken in gesprek met Jos

"Je hebt een bepaalde leeftijd, waarop je moet kunnen genieten van je oude dag en van het geld dat jullie samen hebben gespaard. Het is afschuwelijk dat er mensen zijn die dit van jullie hebben afgenomen. Die gaan echt over lijken. Ik vind het ontzettend erg wat jou is overkomen."

Ontmoeting vol emoties

Jos klemt zijn benen tegen de bank, zijn sokken raken de grond. Zijn hond loopt soms wat heen en weer, maar gaat vervolgens geduldig op de schoot zitten van Jos' vrouw, alsof het beestje doorheeft dat zijn baasje emotioneel wordt.

"Al is het nog zo donker, het wordt altijd licht"

Jos ziet zijn toekomst ondanks leeggeplunderde pensioen hoopvol tegemoet

"Al is het nog zo donker, het wordt altijd licht", zegt Jos tegen Evelien in bovenstaande video. Ze schieten allebei vol. "Dat weet ik, het komt echt goed", reageert Evelien, terwijl ze elkaar stevig omhelzen en elkaars hand vastpakken.

Helpende hand

"Dit vind ik geweldig", zegt Jos, nog met tranen in zijn ogen. "Dat een buitenstaander oog heeft voor onze problemen. Dat geen veroordeling wordt gegeven, maar geprobeerd wordt om een helpende hand te bieden. Dit geeft ons zoveel steun en betekent ontzettend veel voor mij en mijn vrouw."

Nog in 'volle dankbaarheid' dat Evelien Jos heeft mogen ontmoeten, sluit ze de deur achter zich dicht na de ontmoeting. Maar daarmee opent zij, hoopt ze, de deur voor vele donaties voor Jos. Haar in gang gezette inzamelingsactie heeft al bijna tachtig donaties ontvangen en staat al op bijna drieduizend euro.

Jos is een gefingeerde naam, zijn echte naam is bij de redactie van Bureau NH bekend. Dit gesprek is tot stand gekomen door bemiddeling van Het Slachtoffer Spreekt.

Lees ook

Ben jij ook slachtoffer van digitale oplichting of cybercrime? En wil je jouw verhaal delen?

Dat kan via [email protected] 

Of via hetslachtofferspreekt.nl, een campagne die slachtoffers van online oplichting en cybercrime in Noord-Holland de mogelijkheid biedt hun verhaal te delen.

Uitzending Bureau NH

Dit portret zit ook vandaag in de uitzending van Bureau NH.