Ga naar Content

Het pensioen van Jos (82) is leeggeroofd, dus werkt hij nu in een broodfabriek

Door fraude met zijn rekeningen en beleggingen werkt Jos, een gepensioneerde man van 82 jaar uit IJmuiden, nu noodgedwongen in een broodfabriek. In 2021 wordt hij benaderd om in bitcoins te beleggen. Dat doet hij, niet wetende dat hij te maken heeft met oplichters. Drie jaar later is er van zijn tienduizenden euro's geen cent meer over. "Dus zit er niets anders op dan midden in de nacht mijn fietsje te pakken, lopendebandwerk te verrichten en mijn afgepakte centjes aan te vullen."

Zijn vrouw, waarmee hij al bijna zestig jaar getrouwd is, heeft een liefde voor water en vissen. Een langgekoesterde wens is dan ook een eigen aquarium, midden in het huis. Als eyecatcher.

Valstrik

Maar, "die dingen zijn vreselijk duur", zegt Jos in zijn woonkamer, terwijl zijn 'meisje', zoals hij d'r steeds noemt, tegenover hem zit. "Daar moest dat ding komen te staan." Hij wijst naar een kast. In 2021 krijgt hij online een 'aanbieding' om in bitcoins te stappen. "Erg verleidelijk. Want dat was mijn drijfveer om het aquarium te bekostigen."

Hem wordt beloofd dat zijn beleggingen via bankconstructies op de rekening van Tesla zouden komen, "Elon Musk zou dat geld vervolgens verdubbelen". Dat beweert althans een mevrouw aan de telefoon, die keurig, netjes en op uitstekende manier communiceert. Later blijkt dat een valstrik te zijn om zijn geld af te troggelen, "inderdaad niet wetende dat het in handen van criminelen terecht zou komen".

'U wordt opgelicht'

Want het geld komt niet bij Tesla of Musk terecht. En verdubbeld wordt het al helemaal niet. Langzaam maar zeker legt Jos, zich toen nog van geen kwaad bewust, meer én meer geld in. Totdat zijn bank, de ING, belt. "U wordt opgelicht", zeiden ze aan de telefoon. "Ik kan me dat gesprek nog zo goed herinneren." Maar Jos is ook na dat belletje nog steeds in de volle overtuiging dat zijn geld terug zou komen, mét winst.

"Maar even later krijg ik tóch door dat de ruim twintigduizend euro die ik toen al had belegd, in rook was opgegaan." Even later wordt hij benaderd door zogenaamd een fraudehelpdesk, vertelt Jos, terwijl hij zijn computer en alle mailgegevens met de criminelen erbij pakt. Die zogenaamde bankmedewerkers beloofden hem dat het pensioengeld weer terug zou komen. Hij moest alleen even inloggen op de computer. En ook dat doet hij. 

"Voor je met je ogen knippert, ben je alles kwijt"

Gedupeerde Jos (82)

Alleen daarmee wordt het alleen maar erger. Criminelen loggen op afstand in en maken geld over naar hun eigen rekeningen. Ook daarmee worden duizenden euro's van Jos weggesluisd. Terwijl hij op zijn sofa zit en zijn verhaal doet, aait zijn vrouw de hond om het beestje rustig te krijgen. Het dier loopt wat zenuwachtig, blaffend heen en weer door de kamer, alsof-ie door heeft in welke malaise haar baasjes zijn beland.

'Rampenplan en verschrikking'

In totaal is hij 33.000 euro kwijt. "Een duur aquarium is dat geworden, maar het aquarium zelf staat er niet. Voor je met je ogen knippert, ben je alles kwijt. Onze centjes zijn op. Dit is een rampenplan, een verschrikking."

En dus verkopen Jos en zijn vrouw hun geliefde auto (een Renault Captur) en hun sieraden. "We hebben het allemaal moeten verhandelen, om alle schulden, ook bij mensen waar ik door dit gesodemieter geld van heb geleend, af te betalen."

"Schouders eronder en mijn meisje goed aankijken"

Gedupeerde Jos (82)

Jos werkt nu dus noodgedwongen in een broodfabriek. "Mijn rikketik (hart, red.) kan het eigenlijk niet aan, want die lopende band hè... die stopt nooit, die gaat maar door. Maar ik moet wel. Ik moet extra centjes verdienen om mijn pensioen aan te vullen." In de nacht verdient Jos dubbel, daarom is het voor hem onvermijdelijk geworden om juist dan te werken.

Schouders eronder

Hoe nu verder? "Schouders eronder, mijn meisje goed aankijken en door", snikt Jos. "Wie had dit gedacht? Op mijn oude dag? Dit draag ik mijn hele leven mee."

Jos is een gefingeerde naam, zijn echte naam is bij de redactie van Bureau NH bekend. Dit gesprek is tot stand gekomen door bemiddeling van Het Slachtoffer Spreekt.

Bent u ook slachtoffer van digitale oplichting of cybercrime? En wilt u uw verhaal delen?

Dat kan via [email protected]

Of via hetslachtofferspreekt.nl, een campagne die slachtoffers van online oplichting en cybercrime in Noord-Holland de mogelijkheid biedt hun verhaal te delen.

Uitzending Bureau NH

Dit portret zit ook in de uitzending van Bureau NH, vandaag tot 12u op tv.

Lees ook