Ga naar Content

Corinne bindt de strijd aan met gemeente Haarlemmermeer om lot 400 bomen

Al maanden wordt er gestreden om de toekomst van zo'n vierhonderd bomen op de Geniedijk, tussen Hoofddorp en Fort Aalsmeer. Aan de ene kant staat de gemeente, die de bomen wil vervangen, aan de andere kant omwonende Corinne Kalisvaart. Maar waarom moeten de bomen weg, en is dat nog tegen te houden?

De populieren vanaf station Hoofddorp zijn de laatste die nog moeten worden gekapt - NH Nieuws

Al tien jaar is de gemeente Haarlemmermeer bezig met het kappen en vervangen van bijna alle bomen op de monumentale Geniedijk, een onderdeel van de Stelling van Amsterdam dat dwars door de hele gemeente loopt. 1800 stuks in totaal, waarvan dit najaar de laatste 393 zouden sneuvelen.

Maar ineens was daar omwonende Corinne Kalisvaart, die vanaf afgelopen zomer probeert de kap tegen te houden. Toen berichtte NH al over haar (stille) protest, maar sindsdien heeft ze formeel bezwaar aangetekend bij de gemeente, met uitstel van de kap tot gevolg. 

Gevaarlijke takken

De gemeente wil om twee redenen de bomen vervangen. De populieren zouden last hebben van 'spontane takbreuk'. Bij een klein vlaagje wind zouden er daardoor zomaar dikke takken kunnen afbreken, die wandelaars en fietsers zouden kunnen raken.

Een tweede reden om de populieren te vervangen door iepen, is historisch van aard: toen de Stelling van Amsterdam begin vorige eeuw werd opgezet, stonden er ook iepen op de dijk. De Stelling is inmiddels Unesco-werelderfgoed, en daarom wil de gemeente de begroeiing in ere herstellen. 

Het veiligheidsargument van de gemeente doet Kalisvaart af als (grotendeels) onzin: "Die takbreuk is een probleem bij de Canadese populier, maar niet bij de zwarte populier, waarvan er hier ook honderden staan. En toch gooien ze die allemaal op dezelfde hoop."

Kalisvaart lijkt een punt te hebben: in het Amsterdamse Bos zijn in 2019 nog juist zwarte populieren bijgeplant omdat die takken juist niet zouden afbreken.

"Met fatsoenlijk onderhoud moet dit toch te redden zijn?"

Corinne Kalisvaart

Bij een bezoek aan het deel van de Geniedijk tussen het station en de Rijnlanderweg liggen er vooral kleinere takjes op de grond. "Daar ga je echt niet dood van, als je die op je hoofd krijgt", vindt Kalisvaart. De bomen staan er bovendien nu dertig jaar, maar kunnen wel 150 jaar worden. Oud zijn ze dus ook nog niet.

Ook de dikkere takken die wel degelijk van de bomen af lijken te zijn gevallen, zijn voor Kalisvaart niet genoeg reden om overstag te gaan: "Kijk, de veiligheid is echt wel een belangrijk aspect om rekening mee te houden, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar met fatsoenlijk onderhoud moet dit toch te redden zijn?"

Roofvogels en insecten

Het is haar vooral te doen om de dieren die volop gebruikmaken van de bomen. "Naast insecten en allerlei andere dieren vliegen hier in de omgeving veel soorten roofvogels, sommigen ook behoorlijk zeldzaam. Deze bomen zijn de laatste hoge bomen voordat je bij Schiphol bent, dus als ze weg worden gehaald is er geen alternatief om een nest te bouwen."

Om die reden tekende Kalisvaart dit najaar bezwaar aan tegen de kap, met enig succes. Een adviescommissie stelde haar in het gelijk en adviseerde de gemeente om het kapbesluit te herroepen. Maar het college legt dat advies naast zich neer en wil nu alsnog beginnen met kappen.

Zij zeggen wel degelijk genoeg te doen om de dieren te beschermen. Daarnaast zal de gemeente bij de nieuwe indeling rekening houden met bijvoorbeeld vliegroutes van vleermuizen.

De kale stammen op het al gekapte deel van de Geniedijk moeten vleermuizen helpen - Foto: NH Media

Kalisvaart is bang dat de dijk waar ze elke dag haar honden uitlaat er net zo uit komt te zien als het al gekapte deel van de Geniedijk, aan de andere kant van het station: "Een kale bedoening, met dode stammen en boompjes die maar niet willen groeien. Daar wordt je niet blij van."

De hoop van Kalisvaart is nu gevestigd op een motie die door de gemeenteraad is aangenomen en komende week wordt behandeld. Anders is een rechtszaak haar laatste optie: "Maar ik weet niet of dat gaat lukken. Geld is niet oneindig en in m'n eentje tegen een leger juristen acht ik mezelf niet echt kansrijk. Maar met een beetje meer interesse voor de natuur moeten deze bomen toch te redden zijn?"

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]