Ga naar Content

Stil protest om kap gevaarlijke populieren langs Hoofddorpse Geniedijk

Het plan van de gemeente Haarlemmermeer om alle populieren langs de Geniedijk weg te halen vanwege gevaarlijke vallende takken, heeft geleid tot een stil en anoniem protest in Hoofddorp. Maar dat hoeft niet, zegt de gemeente: de bomen worden weliswaar weggehaald, maar ze worden vervangen door iepen.

Met deze posters wordt anoniem geprotesteerd tegen de kap van de populieren - Foto: NH Nieuws

Met bovenstaande poster wordt in Hoofddorp stelling genomen tegen de kap van de bomen. Geen afzender, maar wel met een versie in het Nederlands en Engels, en over de gehele lengte van het fietspad op de Geniedijk tussen het treinstation en de Rijnlanderweg. Of de initiatiefnemer van de actie weet dat de bomen plaatsvervangers krijgen is moeilijk te zeggen. 

Plan afgerond

Naast het eerder genoemde stuk Geniedijk gaat de gemeente dit najaar ook aan de slag tussen de Spieringweg en de Drie Merenweg, de Rijnlanderweg en de snelweg A4, en tussen de Aalsmeerderweg en Fort Aalsmeer. Daarmee wordt het project na ruim tien jaar afgerond.

Het plan waarbij in totaal 1.800 populieren langs de twaalf kilometer lange Geniedijk worden weggehaald stamt al uit 2012. Met tussenpozen van een aantal jaar werd de boomsoort langzaam vervangen door iepenbomen. Dat gebeurde voor het laatst in 2020. Daarom denkt de gemeente dat omwonenden het originele idee wel eens kunnen zijn vergeten.

"Achteraf gezien was de keuze voor populieren toentertijd niet zo slim, maar dat wisten ze zeventig jaar geleden natuurlijk nog niet"

Wim Dekker, gemeente Hoofddorp

De populieren zijn namelijk oud, meer dan zeventig jaar, en daarom is het risico groot dat dikke takken zomaar kunnen vallen. "Armen van soms wel dertig centimeter doorsnee kunnen zonder ook maar een zuchtje wind loslaten," vertelt projectleider Wim Dekker in een persbericht van de gemeente. De iepen die nu worden geplant, hebben dat probleem niet.

Niet zo slim

"Achteraf gezien was de keuze voor populieren toentertijd niet zo slim, maar dat wisten ze zeventig jaar geleden natuurlijk nog niet," aldus Dekker. De gemeente hoopt dat de iepen toekomstbestendiger te zijn. Die zouden namelijk tweehonderd jaar moeten meegaan.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]