Ga naar Content

Verdacht pakketje Alkmaar was nep-explosief: "Een doos met draden"

De bommelding bij een pand van de NS in Alkmaar blijkt loos alarm te zijn geweest. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) aan NH. Twee weken geleden liet een 58-jarige NS-medewerker een verdacht pakket achter en sloegen aanwezigen in het pand alarm. De man vertoonde volgens de politie 'onbegrepen gedrag'. Hij werd kort na de bommelding opgepakt en zit nog vast.

Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Groot alarm op 20 maart op de Alkmaarse Van der Kaaijstraat. Rond 12.30 uur bleek er een verdacht pakketje te zijn achtergelaten bij het pand van de SOVA, de Spoorweg Ontspannings Vereniging Alkmaar. Het pand wordt door leden van de personeelsvereniging onder meer gebruikt om te biljarten en er worden feestjes gevierd.

Verward gedrag

Vanwege de bommelding rukten hulpdiensten massaal uit en werd de EOD opgeroepen om het pakket te onderzoeken. "De man had in het pand een emotionele speech gehouden. Hij liet daarna een doos achter waar draden uitstaken en adviseerde de aanwezigen de politie te bellen", licht het OM toe.

"De combinatie van zijn verwarde gedrag en de uiterlijke verschijningsvorm van het pakket, maakten dat de dreiging zeer serieus was. Het ging uiteindelijk om een nep-explosief."

De man kon snel na de bommelding worden aangehouden. Zijn voorarrest is deze week met dertig dagen verlengd. Hij wordt verdacht van bedreiging en het plaatsen van een valse bom. Eerder bevestigden NS-medewerkers al aan NH dat het om een collega van hen gaat.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]