Ga naar Content

Haarlemmers teleurgesteld over uitstel 30 km/uur voor bussen: "In de spits kom ik hier niet!"

'Teleurstellend', 'slecht', 'jammer': het is een kleine greep uit de reacties van voorbijgangers op het gemeentelijk besluit om de maximum snelheid voorlopig niet te verlagen naar 30 km/uur op de veelgebruikte busroute, die loopt van Kinderhuisvest tot de Parklaan. Zoals het er nu naar uitziet, zal die verlaging pas in 2029 worden ingevoerd. "Het is hier heel krap en heel druk", aldus een oudere dame op de fiets. "Dus maak het in godsnaam wat rustiger!"

Veel omwonenden, voetgangers en fietsers pleitten voor een verlaging van de maximumsnelheid op het bustraject Kinderhuisvest - Parklaan - NH Nieuws

Vooral in de spits wemelt de in het centrum gelegen route van bussen, auto's, vrachtwagens en tweewielers. Bovendien kent het traject veel scherpe bochten. Tel daarbij op dat de fietspaden niet gescheiden zijn van de autobaan en je loopt, zeker als fietser met zo'n lange bus naast je, een risico. "Het is nu rustig, dus nu fiets ik hier", vertelt een voorbijkomende fietser. "Maar in de spits kom ik hier niet."

"Soms moet ik een sprintje trekken vanwege wat er ineens om de hoek komt gieren"

buurtbewoner

Ook een buurtbewoner die we aanspreken, is teleurgesteld over het uitstel van de snelheidsverlaging. "Ik steek hier zelf regelmatig over met een kleintje", aldus de man. "Soms moet ik gewoon een sprintje trekken vanwege wat er ineens om de hoek komt gieren. Sommige automobilisten en motorrijders lijken het leuk te vinden er een soort racebaan van te maken."

Aanpassen aan drukte

Een andere bewoner zegt niet zo te zijn van 'het autootje pesten.' "Maar het langzamer rijden, het aanpassen aan drukte en andere verkeersdeelnemers op de fiets en voetgangers, vind ik juist weer wél heel belangrijk", zo zegt ze. "En wat maakt het uit, dertig of vijftig kilometer per uur. Je bent er even snel."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.