Ga naar Content

Ziekenhuis vreest chaos op de weg: "Bevallen op de A7, dat wil je niet"

Het Dijklander Ziekenhuis, met locaties in Hoorn en Purmerend, maakt zich grote zorgen om de werkzaamheden aan de A7. Het ziekenhuis laat patiënten waar mogelijk eerder op afspraak komen, maar bestuursvoorzitter Willem Wiegersma kan niet voor de gevolgen van eventuele files instaan. "Een ambulance die achteraan in een file van twee uur moet aansluiten. Dat kan natuurlijk niet." 

Zorgen over werkzaamheden A7 - Foto: NH / Chantal Bos

Zoals zo ongeveer heel Noord-Holland vreest ook het Dijklander Ziekenhuis de komende periode voor de wegwerkzaamheden op de snelweg A7. Vanaf komende vrijdag wordt de brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend gerenoveerd. Daardoor is bijna een half jaar lang maar één weghelft beschikbaar voor al het verkeer en daardoor worden er veel files verwacht.

Bestuursvoorzitter Willem Wiegersma schoof aan bij de talkshow ‘De Tafel van Knook’, van mediapartner Van Hoorn Zeggen, en sprak daar zijn grote zorg uit. "De impact op ons als ziekenhuis en op de patiëntenzorg is immens", zei hij. "Voorkomen kunnen we niet, maar we proberen te kijken hoe we de kwaliteit van zorg kunnen waarborgen. Dat betekent bijvoorbeeld dat we patiënten een dag eerder al proberen op te nemen. Zodat ze de volgende dag rustig naar hun operatie kunnen."

'Risico is er wel'

Alle geboortezorg van het Dijklander Ziekenhuis is in Hoorn geconcentreerd. Als het kan, worden ook hoogzwangere vrouwen eerder naar het ziekenhuis gehaald. "Je wil niet op de A7 bevallen, maar dat risico is er wel. Rijkswaterstaat heeft aangegeven dat de extra reistijd veertig minuten tot twee uur kan zijn, dat is immens. Als er een hoogzwangere vrouw of een ambulance doorheen moet, dat werkt niet." 

Het Dijklander opperde eerder om een tijdelijke noodbrug aan te leggen. "Technisch gezien kan het, alleen is de impact op CO2 te groot, kregen we van Rijkswaterstaat te horen. Dus dat gaat niet door. Of CO2 belangrijker is dan mensenlevens? Dat is een afweging die Rijkswaterstaat heeft gemaakt." 

"Of CO2 belangrijker is dan mensenlevens? Dat is een afweging die Rijkswaterstaat heeft gemaakt"

Willem Wiegersma - bestuursvoorzitter Dijklander Ziekenhuis

Ambulances mogen in noodsituaties over de afgesloten opritten rijden, maar ondanks dat hoopt Wiegersma op medewerking van de politie. "Ambulances mogen op de terugweg van een situatie niet met groot licht rijden van de politie. Dan moeten ze dus aansluiten in een file van twee uur. Dan kan natuurlijk niet. Het komt geregeld voor dat een specialist snel naar het ziekenhuis moet, voor een acute operatie. Dan zou het fijn zijn als er begeleiding komt van de politie. Een traumahelikopter kan handig zijn, maar kan lang niet overal landen, denk aan de binnenstad van Hoorn of Purmerend. En bepaalde patiënten kunnen niet mee in een helikopter."

Is hij bang dat de werkzaamheden levens gaat kosten? "De zorg binnen de muren van het ziekenhuis is gegarandeerd. Maar we kunnen niet instaan wat er tussen de ziekenhuislocaties in gebeurt. En dat heeft impact op de kwaliteit van leven. Afgelopen weekend nog lagen de bedden in Hoorn vol, dus moesten er verschillende hartpatiënten tijdelijk naar Purmerend worden vervoerd. Dan wil je wel ongehinderde doorgang hebben." 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]