Ga naar Content

Tientallen Muidenaren protesteren tegen wielrenners: "Ze sjezen voorbij!"

Zeker tientallen Muidenaren kwamen vandaag samen in de Amsterdamsestraat om 'ludiek' actie te voeren tegen wielrenners die 'té hard' door de straten van het centrum van Muiden fietsen. "Vooral wielrenners, maar ook elektrische bakfietsen scheuren hier voorbij en dat is heel gevaarlijk voor kinderen die uit de zijstraatjes komen", zegt Ilse Schröder, een van de initiatiefnemers van de actie.

Foto: NH Media

"Bij de brug is de stoep heel erg klein, daar word je echt voor je sokken gereden", zegt de 15-jarige Bente, die ook in het centrum van Muiden woont. Zij spreekt wielrenners die te hard rijden regelmatig aan. "Maar dan reageren ze wel een beetje geïrriteerd." Ook andere bewoners die protesteren geven aan dat de wielrenners - vooral in pelotons - vaak agressief reageren. "We worden ook wel eens uitgescholden als we in de weg staan", vertelt bewoner Frank. "Dan vragen ze wat we doen op de weg. Nou, wij wonen hier."

Schröder benadrukt dat het protest vandaag gaat om een 'ludieke actie', een protest, maar dan met een knipoog. "Zo hebben we vrolijke tekeningen gemaakt om te vragen of de fietsers langzamer willen rijden." 

Fietsroute

Het centrum van Muiden is onderdeel van een populaire fietsroute, vertelt Schröder. "De route loopt rondom het IJsselmeer en mensen doen tijdritten op de racefietsen. Bij die tijdritten word je van tevoren al toegeschreeuwd van 'opzij!'. Want ze willen allemaal binnen een bepaalde tijd de kilometers gemaakt hebben. Dat maakt het wel lastig", aldus Schröder.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.