Ga naar Content

Binnen twee dagen al 17 duizend euro opgehaald voor brandslachtoffers Nanette en Bryan

Zwanenburgers trekken massaal de portemonnee om dorpsgenoten Nanette en Bryan te steunen. Bij een felle brand raakte zoon Bryan zwaargewond en de woning van moeder en zoon zwaar beschadigd. Terwijl Bryan in het ziekenhuis herstelt, gaan vrienden en familie met de pet rond om hun stekkie weer bewoonbaar te maken.

De woning van Nanette en Bryan in Zwanenburg is afgebrand - Foto: Twan Stoelman

Twee weken geleden, in de vroege ochtend van zondag 17 maart, gaat het gruwelijk mis in de portiekflat aan de Plantsoenlaan. Door 'een ongeluk met een frituurpan' ontstaat er een hevige brand in de keuken, waardoor het appartement binnen mum van tijd blauw staat.

Nanette wordt wakker omdat ze moet hoesten. Door de hitte en rook weet ze direct dat er brand is en vlucht naar het balkon waar ze 112 belt. Ze denkt dat haar zoon Bryan niet thuis is, maar die ligt binnen in bed. Hulpdiensten halen hem uit het appartement, Nanette van het balkon en blussen de brand. Bryan wordt met verbrande longen naar het ziekenhuis gebracht.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De verbrande woning - Foto: Inter Visual Studio

Twee weken na de brand ligt Bryan nog altijd op de intensive care van het Amsterdam UMC. Om te herstellen wordt hij daar licht in slaap gehouden.

De inzamelingsactie, die door vrienden en familie is opgezet, heeft in twee dagen tijd al 17.000 euro opgebracht. "We hadden nooit gedacht dat het zo snel zou gaan", vertelt vriend Twan Stoelman. 

"Als je zelf ook voor iedereen klaarstaat, krijg je dat terug"

Twan Stoelman, initiatiefnemer inzamelingsactie

Toch heeft hij er wel een verklaring voor dat het geld binnenstroomt. "Nanette kent veel mensen en staat voor iedereen klaar", vertelt Twan. Ze organiseert veel activiteiten in Café de Lange Heer in Haarlem, helpt ieder jaar met de feestweek in Zwanenburg en is nooit te beroerd om een helpende hand uit te steken. "Als je zelf ook voor iedereen klaarstaat, krijg je dat terug." 

Onherstelbaar

Het geld is hard nodig: door de combinatie van rook, roet, gesmolten plastic en frituurvet zit op alle spullen − van kleding tot meubels − een dikke, plakkerige laag. Een groot deel van de inboedel is onherstelbaar beschadigd, en de verzekering vergoedt niets.

"We willen dat ze geen omkijken hebben naar het huis"

Twan Stoelman, initiatiefnemer inzamelingsactie

Vrienden en familie hopen in totaal 30.000 euro in te zamelen om het verwoeste appartement weer bewoonbaar te maken.

"We willen dat ze geen omkijken hebben naar het huis", vertelt Twan. "Nanette en Bryan hebben namelijk wel wat anders aan hun hoofd'', verwijst hij naar Bryans herstel. "Ze zijn gigantisch aangedaan", vertelt Twan. "Maar ook heel dankbaar voor alle lieve berichtjes en donaties."

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]