Ga naar Content

12x mooie plaatjes van Noord-Hollandse plekken, vastgelegd door piloten

Ze vliegen over tropische eilanden in helderblauwe zeeën, gigantische wereldsteden en prachtige hooggebergtes. Maar deze piloten wisten ook het Noord-Hollandse landschap zeer te waarderen en maakten er mooie plaatjes van. Geniet met ze mee tijdens dit druilerige paasweekend. 

Texel 

Vanuit de cockpit legde een piloot het eiland Texel goed vast bij mooi weer. Dit zie je niet vaak zo", vertelt hij. "We vliegen vaak wat oostelijker vanwege het militair oefenterrein in de Noordzee. Daar moeten we dan omheen vliegen", legt hij uit. 

Foto: Ingestuurd (naam bekend bij de redactie)

Wijk aan Zee

Op de foto die deze piloot nam is de kust bij Wijk aan Zee te zien tijdens een storm. "Die storm voel je op de hoogte waarop wij hier vliegen nog niet echt. De wind is westelijk en komt over zee aanzetten en is dus nog vrij stabiel", legt de piloot uit. Als het vliegtuig lager komt, verandert dat. "Vlak voor de landing, zo rond de 2000 voet (iets meer dan 600 meter), begin je de turbulentie te voelen. Dat komt door die harde wind die dan door de duinen, bomen en gebouwen verstoord wordt."

Foto: Ingestuurd (naam bekend bij de redactie)

Noordzeekanaal en de Amsterdamse haven 

Het Amsterdams havengebied staat niet bekend om haar schoonheid. Maar de piloot die deze foto maakte, wist toch een knap plaatje te schieten. "Het blijft werelds om dit te zien", vertelt de gezagvoerder. "Ik probeer steeds om het zo goed mogelijk op de foto te krijgen, maar het blijft veel spectaculairder in het echt." 

Foto: Ingestuurd (naam bekend bij de redactie)

Haarlem

De piloot maakte een foto van zijn oude woonplaats Haarlem, die scherp te zien is, onder enkele kleine laaghangende wolkjes. Deze foto maakte hij voor zijn vrouw. "Wij doen altijd een spelletje dat ik allerlei foto's maak als ik een weekje weg ben. Dan moet mijn vrouw thuis raden welke steden het zijn", vertelt de piloot. "Deze was makkelijk voor haar."

Foto: Ingestuurd (naam bekend bij de redactie)

Marken

Een mooi plaatje van het schiereiland Marken, dat vroeger een eiland was. De piloot die deze foto maakte wist meteen wat hij zag: "Het meeste ken ik wel in Nederland, en zeker zoiets herkenbaars als Marken. Ik heb ook een appje op mijn telefoon met een atlas erop om de steden te kunnen opzoeken als ik het niet weet."

Foto: Ingestuurd (naam bekend bij de redactie)

Ouderkerk aan de Amstel

In het midden van de foto ligt de plaats Ouderkerk aan de Amstel. De naam zegt het al: de plaats ligt aan de kronkelende rivier de Amstel, die op de foto onderin te zien is. Ook is de Ouderkerkerplas te zien, snelweg de A9 en in de verte de A2 met Amsterdam Zuid-Oost. "Gewoon mooi", wilde de piloot erover kwijt. 

Foto: Ingestuurd (naam bekend bij de redactie)

Den Helder

Op deze foto van een Embraer-piloot is Den Helder te zien en een puntje van Texel. Ook is het onbewoonde eilandje Noorderhaaks goed zichtbaar. Er wonen op dit kleine eilandje overigens wél veel zeevogels en zeehonden. Bij storm is Noorderhaaks vaak helemaal onder water. 

Foto: Ingestuurd (naam bekend bij de redactie)

Muiderslot

De piloot was met zijn vliegtuig onderweg naar Schiphol toen hij deze foto maakte van het middeleeuwse kasteel in Muiden. Hij was onder de indruk van de details die hij kon zien, al moest hij er alsnog wel een beetje voor inzoomen. "Dit soort details zie je alleen tijdens de nadering van een luchthaven. Dan vlieg je wat vlakker dan wanneer je net opstijgt en kun je wat langer van het uitzicht dichter bij de grond genieten."

Foto: Ingestuurd (naam bekend bij de redactie)

Amsterdam

De pilote die dit plaatje van haar oude woonplaats nam, was onder de indruk van de prachtige zonsondergang. "Waar je bij een zonsopkomst vooral enorme rust ervaart omdat iedereen nog ligt te slapen, geeft een zonsondergang weer een heel ander gevoel. Dat is het moment van de dag dat je samen eten deelt voor veel mensen. Het is de bedtijd van je kindjes", zegt ze. "Vaak moet je nog door naar een andere bestemming. Dus er is iets meer weemoed."

Foto: Ingestuurd (naam bekend bij de redactie)

Kop van Noord-Holland

Een zonsondergang in juni, rond 22.00 uur 's avonds. "Zonsondergang geeft mooie kleuren in de lucht, maar het licht van zonsopkomst geeft je een mooier beeld van de grond. Ik denk dat ik een lichte voorkeur heb voor zonsopkomst", zegt de piloot die deze foto maakte. 

Foto: Ingestuurd (naam bekend bij de redactie)

Zwanenburg

Een pilote fotografeerde de Zwanenburgbaan tijdens de nadering van Schiphol in de vroege ochtend. Er is wat laaghangende bewolking en de lichtjes van Zwanenburg is te zien. "Dit zijn hele rustige momenten. Als ze zon opkomt en het grootste deel van Nederland nog slaapt. Dan is er meer ruimte om ervan te genieten", aldus de gezagvoerder. 

Foto: Ingestuurd (naam bekend bij de redactie)

Sluizen van IJmuiden

Een zonsopkomst bij Zeesluis IJmuiden. Met een lengte van 500 meter, een breedte van 70 meter en diepte van 18 meter is het 's werelds grootste zeesluis. "Vaak wordt de werkplek van de piloot omschreven als 'de mooiste van de wereld', en dat is natuurlijk niet voor niets", aldus de piloot die deze foto nam. 

Foto: Ingestuurd (naam bekend bij de redactie)

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]