Ga naar Content

Bij Telstar strijden vrouwen voor minimumloon, maar de club 'kan het niet betalen'

Zorgelijke en bedenkelijke gezichten bij Telstar als de salarissen in het vrouwenvoetbal op korte termijn verhoogd moeten worden. Hans de Winter, manager vrouwenvoetbal bij Telstar, vindt dat zijn club wordt opgezadeld met torenhoge kosten. "Het wordt de komende vijf jaar een landschap van welke clubs er overleven en welke niet."

Statement voor hogere salarissen bij Telstar - Fortuna Sittard - Foto: Ronald Gringhuis

De technisch manager van Telstar steunt het statement uit de eredivisie van twee weken geleden, waarbij werd opgeroepen tot beter betalen van de spelers. "Maar het moet wel mogelijk zijn. De clubs in het rechterrijtje zijn al blij als ze hun hoofd boven water kunnen houden."

Het huidige voorstel is onrealistisch, vindt De Winter. "De salarissen moeten geleidelijk beter worden, anders gaat het ten koste van de ontwikkeling van de club. We spelen tenslotte pas voor het tweede jaar in de eredivisie."

15.000 euro

In het statement vragen de spelers minimumloon. Op dit moment krijgen veel spelers echter alleen een reis- of onkostenvergoeding. Telstar Vrouwen heeft zeven spelers onder contract staan. Zes daarvan hebben een parttime contract ter hoogte van het minimumloon, wat uitkomt uit op een salaris van tussen de 15.000 à 16.000 euro per jaar. Daarmee voldoet Telstar aan de huidige licentie-eis van vier contractspelers.

Plan KNVB

Iedere voetbalclub die uitkomt in de eredivisie voor vrouwen is verplicht minimaal vier contractspelers in dienst hebben. In het plan dat momenteel op tafel ligt bij de KNVB is een route uitgestippeld, waarbij het aantal spelers met een contract de komende drie jaar steeds met vier wordt verhoogd. 

Dit houdt in dat iedere club in de eredivisie voor vrouwen in het seizoen 2026/2027 minimaal zestien spelers met een arbeidscontract heeft. Dat plan moet uiteindelijk via de Centrale Spelersraad worden goedgekeurd, geeft CSR-voorzitter Claudia van Heiligenberg aan. Ze verwacht dat het plan doorgang zal vinden.

De begroting van Telstar Vrouwen bedraagt momenteel 400.000 euro, waarvan de helft uitgaat naar spelerssalarissen. Als Telstar over drie jaar achttien spelers onder contract wil hebben, moet de begroting naar 700.000 euro groeien, legt een bezorgde De Winter uit. "Iedere leek weet dat dat onmogelijk is."

"De meeste clubs draaien dikke verliezen"

Telstar-manager Hans de Winter

Telstar Vrouwen heeft normaliter een tekort van 10.000 euro per jaar op de begroting. "De meeste clubs draaien dikke verliezen. Door de verkoop van Samya Hassani (aan Fenerbahçe eind februari, red.) lopen we dit jaar kostenneutraal, maar we gaan er niet vanuit dat we ieder seizoen spelers verkopen."

Mondjesmaat vooruitgang

Een van de contractspelers van Telstar is Felice Hermans. De Telstar-aanvoerder vertegenwoordigt haar club in de spelersraad. Dat is een groep spelers die zich namens alle voetballers uit de eredivisie voor vrouwen inzet voor verbeteringen in het vrouwenvoetbal. Volgens hen gaat de professionalisering van het vrouwenvoetbal 'mondjesmaat' vooruit, maar merken de spelers daar zelf niks van.

"We willen beter worden als spelers, maar dan willen we ook de mogelijkheden krijgen om ons te ontwikkelen"

Telstar-aanvoerder Felice Hermans

"We worden behandeld als profvoetballers", zegt Hermans. "Er wordt steeds meer van ons verwacht. Elke wedstrijd wordt uitgezonden, en een kleine fout staat meteen op internet. We willen beter worden als spelers, maar dan willen we ook de mogelijkheden krijgen om ons te ontwikkelen."

Tekst gaat verder onder foto.

Felice Hermans in actie namens Telstar - Foto: Jan Mulder/Orange Pictures

Als het groeiplan van de KNVB doorgang vindt, maakt De Winter zich grote zorgen. De Velsenaren delen de ambitie om geleidelijk het aantal spelers met een contract te verhogen, maar kunnen zich niet vinden in het plan van de KNVB. "Je kunt het geld maar een keer uitgeven. Als we nu meer geld dan gepland moeten uitgeven aan spelers, gaat het uiteindelijk ten koste van het eerste elftal." 

De Winter is bang voor een scenario waarbij bijna al het geld naar de spelerssalarissen stroomt, met als resultaat dat er geen budget is voor de jeugdopleiding en faciliteiten. "Waar halen we dan op lange termijn onze spelers vandaan?", vraagt de technisch manager zich hardop af. 

Tekst gaat verder onder foto.

Hans de Winter (r) op het veld bij Telstar - Foto: Ronald Gringhuis

Oplossing

Een oplossing is nog niet in zicht. De vrouwen van Telstar kunnen niet zomaar aankloppen bij de mannenafdeling voor een zak met geld, geeft De Winter aan. Ook vertelt hij dat al tien procent van de begroting van Telstar naar de vrouwen gaat, meer dan welke club ook in Nederland.

Zowel De Winter als Hermans is van mening dat de KNVB te hulp moet schieten in het betalen van de spelers. "Waarom kan de KNVB wel investeren in het nationale team, waarvan bijna tachtig procent in het buitenland speelt en niet meer in de eigen eredivisie?", aldus Hermans. 

De KNVB heeft aangegeven dat het aan de clubs zelf is om meer geld te besteden aan de salarissen van de spelers. "Wij steken er al geld in. Wij doen meer dan we op economische gronden zouden moeten doen. Maar wij kunnen die betere betaling niet voor elkaar krijgen; we zijn namelijk een non-profitorganisatie. Wij houden echt geen geld over", zei bondsvoorzitter Just Spee onlangs bij NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.

"Een hoop teams zullen problemen krijgen. Ook Telstar, als we niet snel geld zullen vinden"

Telstar-manager Hans de Winter

Ook 'tv-gelden' is geen potje waaruit de clubs kunnen putten. Het vrouwenvoetbal mag weliswaar live uitgezonden worden op tv, maar De Winter geeft aan dat Telstar 'helemaal niets' aan de verkochte beeldrechten verdient. Dit omdat het vrouwenvoetbal nog altijd meer kost, dan oplevert.

"Het wordt de komende vijf jaar een landschap van welke clubs er overleven en welke niet", zegt De Winter. "Een hoop teams zullen problemen krijgen. Ook Telstar, als we niet snel geld zullen vinden."

Toch blijft de technisch manager hoopvol voor de toekomst. "Als het onmogelijk zou zijn, hadden we de stekker er nu al uitgetrokken."

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52