Ga naar Content

Pas op voor overstekend wild: zomertijd vergroot kans op aanrijdingen

Met het ingaan van de zomertijd, neemt de kans dat je een dier aanrijdt flink toe. Dieren moeten namelijk ook even wennen aan het feit dat de spits een uurtje opschuift. Let dus na zaterdagnacht op je snelheid en op overstekende dieren, aldus de jagersvereniging.

Foto: Foto: Robert-Jan Asselbergs

Een uurtje eerder uit bed zorgt bij mensen al voor irritatie, maar voor veel dieren betekent het een pijnlijke dood. Dat zit zo: wanneer wij slapen, steken de dieren de weg over, op zoek naar voedsel. Reeën en damherten weten bijvoorbeeld inmiddels precies wanneer het te druk en gevaarlijk wordt op de weg om over te steken. 

De pineut

Het verzetten van de klok wordt in het dierenrijk niet doorgegeven; ze verwachten ons nog niet op de weg en denken dat de kust veilig is om over te steken. Vooral jonge reeën zijn hier vaak het slachtoffer van. "In het voorjaar gaan de jonge bokken weg bij hun moeder en dan zijn ze de pineut", legt Marloes Perdon van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging uit. "Ze zijn onervaren en kennen de gevaren van de weg nog niet."

De grootste hertensoort in Noord-Holland zijn damherten. Deze wilde soort zijn ooit ontsnapt uit hertenkampen en leven nu vooral in de duinen van Zuid-Kennemerland. Andere gebieden waar extra voorzichtig gedaan moet worden zijn op de wegen rond Gooi- en Vechtstreek en de bossen van de Wieringermeer. 

"In het voorjaar gaan de jonge bokken weg bij hun moeder en dan zijn ze de pineut"

Marloes Perdon, Communicatieadviseur bij De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging

Gelukkig zijn er manieren om de kans op een aanrijding te verminderen. Allereerst: verminder je snelheid. Zeker na zonsondergang. "Bij een snelheid van 60 km per uur heeft het dier namelijk de kans om een auto te ontwijken", legt Perdon uit. 

Daarnaast worden er ook langs de weg maatregelen getroffen. Zo worden er wildspiegels en lichtflitsen geplaatst om de dieren af te schrikken. Mocht het toch mis gaan en een dier onder jouw bumper belanden, neem dan contact op met de politie. Zij zorgen ervoor dat er een bevoegde jager wordt ingezet met een speciaal opgeleide speurhond om het dier op te sporen en, wanneer nodig, het dier uit zijn lijden te verlossen.

Na twee weken zijn de dieren gewend aan de nieuwe tijd.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.