Ga naar Content

Berucht Beverwijks kruispunt zorgt voor onrust: "Het is wachten tot het misgaat"

Het was afgelopen maandag opnieuw raak op het kruispunt van de Breestraat, Jacob van Deventerstraat en Peperstraat in Beverwijk. De onveilige kruising zorgt voor flink wat onrust in de buurt. "Het is afwachten tot het hier een keer helemaal misgaat."

Het beruchte kruispunt richting de Breestraat - Foto: NH Media

Vorig jaar werd het kruispunt door de Fietsersbond uitgeroepen tot het op één na gevaarlijkste fietserskruispunt in heel Noord-Holland. Al geruime tijd staat deze locatie bekend als een beruchte plek voor fietsers. Bewoner Ron Rademakers van de Jacob van Deventerstraat en Lukas van der Wal, medewerker bij de FEBO Breestraat, zien regelmatig ambulances voor hun deur staan. "Het is hier gewoon vaak raak op dit kruispunt", aldus Lukas.

Wachten tot het fout gaat

Volgens Rademakers negeren auto's vaak de haaientanden bij het naderen vanuit de Peperstraat, terwijl fietsers vanuit alle hoeken van het kruispunt komen. "Afgelopen week heb ik drie keer sirenes gehoord op dit kruispunt. Het is hier zo gevaarlijk om te fietsen. Het is naar mijn mening wachten tot het écht fout gaat. Waarschijnlijk wordt het dan pas opgelost."

Van der Wal was aan het werk op de dag van het ongeluk eerder deze week. "Er gebeurt regelmatig iets op dat kruispunt. Ik denk  dat het probleem vooral ligt bij auto's die te hard rijden. De haaientanden worden vaak genegeerd."

"Het is naar mijn mening nog wachten tot het écht fout gaat en dan wordt het hopelijk opgelost" 

Ron Rademakers, bewoner Jacob van Deventerstraat

Actie nodig

De Fietsersbond heeft al vaker aangegeven dat dit kruispunt een probleem is. Tussen 2018 en 2022 heeft de bond een onderzoek gedaan,. Daaruit bleek dat er in totaal 22 ongelukken zijn gebeurd, hierbij vielen 14 gewonden. "Het is nu aan de gemeente Beverwijk of ze het kruispunt willen aanpassen of niet", zegt Jan Koper van de Fietsersbond. 

Wethouder Niek Wijmenga geeft aan dat de gemeente Beverwijk plannen heeft om actie te ondernemen. "Op dit moment zijn we bezig met onderzoek naar de beste manier om deze kruising veiliger te maken. Dit probleem zouden we kunnen aanpakken door de omgeving tot een 30 km/u zone te maken of door drempels aan te leggen", zegt hij. "Het staat in ieder geval hoog op onze prioriteitenlijst om hier iets aan te doen."

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]