Ga naar Content

Watertoren wordt wifi-toren: Aalsmeerders krijgen eindelijk sneller internet

Er gloort hoop voor honderden bewoners en ondernemers met traag internet aan de Aalsmeerse Uiterweg. Na jarenlang klagen komt waarschijnlijk een internetverbinding die via een antenne op de watertoren een draadloos signaal de huizen binnen 'straalt'. Bewoners moeten hier wel zelf voor betalen.

Watertoren Aalsmeer - Foto: NH/Celine Sulsters

De gemeente mag volgens Europese wetgeving geen subsidie verstrekken, maar ondersteunt het project door een opstelpunt (de watertoren) beschikbaar te stellen. Ook gaat ze het proces begeleiden. Bewoners en ondernemers die zich aansluiten krijgen een antenne op of aan hun woning of bedrijf. Data wordt dan via de antenne op de watertoren naar die antenne gestuurd. 

Geen glasvezel

Ondernemer en bewoner Erik Verbeek maakt zich al jaren hard voor het probleem. In 2017 startte hij een petitie nadat kabelaanbieder Caiway in heel Aalsmeer glasvezel aanlegde, behalve aan de lange doodlopende Uiterweg. Toen er drie jaar later nog niets was veranderd, deed hij zijn verhaal bij NH. "We zitten hier niet in Drenthe of Groningen, maar midden in de randstad", zei hij toen.  

Uiteindelijk is het de bedoeling dat ook aan de Uiterweg glasvezel wordt gelegd, maar door groot onderhoud aan de weg zal dat nog zeker vijf jaar gaan duren. De watertoren als wifi-toren is dus een tussenoplossing. 

Tekst gaat verder onder reportage van NH uit 2020

Uiterweg in Aalsmeer niet blij met langzaam internet - NH Nieuws

Werkgroep 'Snel Internet Uiterweg', die Verbeek jaren geleden oprichtte, gooit deze week flyers door de brievenbussen langs de Uiterweg. Daarin vraagt de werkgroep of bewoners mee willen doen en bereid zijn om de eenmalige aansluitkosten van 750 euro te betalen. Daarnaast moeten zij maandelijks 50 tot 90 euro betalen.

Als minder dan 50 adressen mee willen doen, gaat het feest alsnog niet door, maar daar is Verbeek niet bang voor. Eerdere peilingen onder bewoners laten volgens hem namelijk zien dat de behoefte aan beter internet groot is. 

Géén 1 aprilgrap

Verbeek merkt dat de timing voor het uitrollen van het plan misschien niet ideaal is. "Veel mensen denken dat het om een 1 aprilgrap gaat, maar dat is absoluut niet zo."

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]