Ga naar Content

Dader en slachtoffer roofoverval in 't Gooi zien elkaar in de rechtbank: "Ik heb echt spijt"

De nachtelijke rooftocht van de 19-jarige vrouw op een scooter heeft nog steeds flinke impact op haar slachtoffers. Dat blijkt dinsdag tijdens de zitting in de rechtbank van Lelystad. In de vroege ochtend van 15 juni van 2023 pleegt de vrouw, met een medeverdachte, maar liefst drie overvallen in Bussum en Hilversum. Er hangt daardoor een straf van vijf maanden jeugddetentie met onvoorwaardelijk jeugd-tbs boven haar hoofd.

Foto: Inter Visual Studio

De op dat moment 18-jarige vrouw zou in de vroege ochtend van 15 juni vorig jaar met een 17-jarige medeverdachte op de scooter op rooftocht zijn geweest. Onder dreiging van een nepvuurwapen zou zij drie jonge vrouwen hebben overvallen. De slachtoffers hebben ongeveer dezelfde leeftijd als de verdachten. Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten nog onderzoek te doen naar de 17-jarige medeverdachte.

Inmiddels is de verdachte 19 jaar oud en zit ze al 271 dagen in voorarrest in de Nijmeegse jeugdgevangenis Hunnerberg. Dinsdagmiddag zit de volwassen ogende vrouw in het verdachtenbankje van de rechtbank van Lelystad. De rest van de zaal is gevuld met de slachtoffers, hun familieleden en advocaten. 

Serie overvallen

De ondervraging van de rechters verloopt erg moeizaam. De vrouw geeft meerdere keren aan erg veel spijt te hebben en geeft toe dat ze de overvallen heeft gepleegd. Maar toch wil ze op specifieke vragen van de rechters vaak geen antwoord geven. "Daar wil ik niets over zeggen." Ze wrijft vaak in haar handen. Uit de zaal klinkt hoorbare irritatie bij de ouders van de slachtoffers. 

Dus besluit de rechter zelf de aangiftes met daarin de details door te lopen, waardoor duidelijk wordt wat er zaterdagochtend 15 juni heeft plaatsgevonden.

De eerste overval vindt plaats op de Herenstraat in Bussum. De vrouwen op de scooter stappen af bij het slachtoffer, die net van een feestje komt. De twee overvallers gaan voor en achter de jonge vrouw staan, de voorste haalt het wapen tevoorschijn en richt het op haar hoofd. Ze dwingen haar tot het geven van haar mobiele telefoon. 

"Ze hebben geen idee wat ze mij en de andere slachtoffers hebben aangedaan. Het is echt niet niks."

Slachtoffer overval

Dan rijdt het duo door naar Hilversum om op de Bussumergrintweg en de Taludweg opnieuw twee jonge vrouwen te overvallen. De overvallers maken tijdens hun tocht onder andere mobiele telefoons, tassen en identiteitskaarten buit. Wat er precies met de buit wordt gedaan wil de vrouw niet zeggen. 

Impact

De slachtoffers voelen nog steeds de gevolgen van de overval op hun dagelijkse leven. Eén van de slachtoffers zit in de zaal en besluit toch gebruik te maken van het spreekrecht. "Ik heb mij de afgelopen tijd heel erg kut gevoeld", zo begint ze trillend en huilend aan haar verhaal. "Ze hebben geen idee wat ze mij en de andere slachtoffers hebben aangedaan. Het is echt niet niks." Vooral het gemak waarmee het verdachte duo besloot de overvallen te plegen, verbaast het slachtoffer. 

De verdachte zit nog geen twee meter van haar af en draait zich richting het slachtoffer als zij spreekt. Dan mag ze reageren. "Ik snap dat je dit van mij denkt, maar je hoeft niet bang voor mij te zijn. Ik heb echt spijt." "Dankjewel", reageert het slachtoffer in een kort moment van toenadering. 

De advocaat van een ander slachtoffer leest een tekst voor, afkomstig van de moeder van het slachtoffer. Hieruit blijkt dat de impact van de overval langzaam maar zeker duidelijk werd bij haar dochter. "Wat blijft zijn de paniekaanvallen bij de sociale gelegenheden, misselijkheid en blokkeren terwijl je wilt meedoen." Bij haar dochter is uiteindelijk PTSS vastgesteld. 

Steekincident en vechtpartij

Bij de drie straatroven blijft het niet. Ook wordt de jonge vrouw verdacht van het steken van een andere vrouw met een schaar en pen in haar armen. Ook zou ze diezelfde vrouw hebben gedreigd van een balkon te gooien. Dit gebeurde nadat de vrouwen met elkaar in gevecht gingen, vanwege een ruzie over het delen van kleding. 

De tekst gaat door.

Lees ook

Daarnaast zou de vrouw in de jeugdgevangenis in Nijmegen een medegevangene hebben mishandeld door op haar hoofd te slaan. 

Jeugd-tbs

De verdachte heeft een erg zware en traumatische jeugd gehad, die uitvoerig wordt besproken in de rechtszaal. Deskundigen hebben een bijna honderd pagina's dik rapport over de jonge vrouw geschreven. Zij adviseren onder andere een PIJ-maatregel, wat ook wel bekend staat als Jeugd-tbs, vanwege de gedragsstoornissen die hun oorzaak vinden in de jeugd van de verdachte. Door deze stoornissen wordt ze ook minder toerekeningsvatbaar geacht.

De reclassering sluit zich aan bij dit advies, maar adviseert ook het jeugdstrafrecht toe te passen. De verdachte vrouw benadrukt dat ze graag aan zichzelf wilt werken, welke maatregelen en straf er dan ook wordt opgelegd. 

In de loop van de langdurige zitting wordt de verdachte steeds openhartiger. Eén van de rechters besluit de verdachte een compliment te geven over haar houding tijdens de zitting. "We hebben hier volwassen kerels zitten die hun slachtoffers niet eens durven aan te kijken. Jij doet dat wel." Iets wat de verdachte vaak doet om spijt te betuigen. De officier van justitie onderstreept dit compliment.

Toch acht de officier van justitie alle verdenkingen bewezen en gaat mee in het advies voor jeugdstrafrecht. Daarom eist de officier vijf maanden jeugddetentie met onvoorwaardelijk jeugd-tbs. De advocaat van de verdachte gaat ook erin mee dat de verdenkingen van de overvallen in Bussum in Hilversum bewezen zijn. Bij het steekincident en de vechtpartij plaatst hij wel nog vraagtekens. 

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]