Ga naar Content

Week tegen Racisme start in Hoorn: "Gesprek is altijd stap in de goede richting"

Voor het tweede jaar wordt in Hoorn de Week tegen Racisme gehouden. Het doel van deze week is om meer kennis en bewustwording over het onderwerp te creëren en het gesprek met elkaar te blijven voeren. "Dat proberen we zo laagdrempelig mogelijk te doen", zegt Merve Kaçmiş van stichting WePromise. "Het onderwerp is best moeilijk."

De week wordt georganiseerd door WePromise - Foto: We Promise

WePromise organiseert de themaweek samen met de gemeente Hoorn en stichting Netwerk. Tijdens de Week tegen Racisme worden onder meer lezingen gehouden, trainingen gegeven en wordt de documentaire 'Shadow Game' uitgezonden.

"Die film gaat over alleenstaande, minderjarige vluchtelingen die zelf hun reis hebben gefilmd", vertelt Merve. "Ze laten zien wat ze meemaken als ze de grens over gaan en hoe zij ontvangen worden." Ook maker Els van Driel is vrijdag bij de vertoning van de documentaire aanwezig.

Laagdrempelig met elkaar in gesprek

De Week tegen Racisme wordt vanavond om 19.30 uur afgetrapt met de lezing 'Racisme, laten we het er over hebben'. Dit gebeurt in wijkcentrum Kersenboogerd in Hoorn. De naam klinkt als een uitnodiging, en dat is het ook.

"De bedoeling is om het zo laagdrempelig mogelijk te beginnen. Want het onderwerp is best moeilijk", zegt Merve. "In de regio is het begrip en de kennis er nog niet voldoende. Dus we proberen mensen een aantal handvaten mee te geven. En ook te vertellen dat het onderwerp racisme niet zo groot of heftig hoeft te zijn om te behandelen."

"Zowel de positieve als negatieve reacties zijn belangrijk om het gesprek te blijven voeren"

Merve Kaçmiş, organiseert met WePromise de 'Week tegen Racisme' in Hoorn

Tijdens het flyeren om mensen mensen bewust te maken van de themaweek, heeft Merve ervaren welke verschillende reacties mensen hebben. "Dat verschilt heel erg. Naast positieve reacties zijn er ook een aantal negatieve", licht ze toe. "Maar allebei zijn ze erg belangrijk voor het gesprek dat we aan willen gaan. We moeten met elkaar blijven praten over racisme, hoe moeilijk het ook kan zijn. Een gesprek is altijd een mooie stap in de goede richting."

Mensen buiten eigen kring bereiken

De woordvoerder van stichting WePromise hoopt de week positief af te kunnen sluiten, vooral doordat de verbinding tussen mensen wordt gezocht. "We willen ook meer nieuwe mensen trekken. Nu hebben we een eigen kring mensen die vaker naar onze evenementen komen en enthousiast zijn over wat er wordt besproken", zegt Merve.

"Maar het gaat ook vooral om de mensen die hier wat verder weg van staan en die we willen bereiken", gaat ze verder. "Want het gaat om ons allen. Dat je er zelf niet per se last van hebt, betekent natuurlijk niet dat je er niets mee te maken hoeft te hebben."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]