Ga naar Content

Hoe gevonden skeletten de bloedige geschiedenis van Sint Pancras blootleggen

Het is inmiddels 724 jaar geleden dat er honderden mensen werden afgeslacht tijdens de Slag bij Vronen. Van die strijd is nagenoeg niets meer terug te vinden in Sint Pancras. Daarom wordt er bij de Bovenweg een informatiebord geplaatst. "Het is belangrijk dat deze historie zichtbaar gemaakt wordt."

Het informatiebord over de Slag bij Vronen - Foto: NH Media/Isabel van Avezaath

De plek waar het informatiebord over de Slag bij Vronen staat is een bijzondere. "Eeuwen geleden was daar een kapel met een kerkhof", vertelt Harry Olie van de historische Vereniging Sint Pancras.

In de winter van 1991 wordt Olie benaderd door de familie Ruijs, die tijdens het schoffelen van hun tuin een lugubere vondst doet. "De bewoners kwamen telkens botresten tegen tijdens het tuinieren en schakelden mij in. Ik merkte al snel dat er bij elke schep enorm veel botten boven kwamen. Het opmerkelijke is dat de vondsten pas twintig jaar na de opgravingen geanalyseerd werden."

Toegetakelde schedels

Uit het onderzoek naar de zwaar toegetakelde botresten en schedels bleek dat er veel slachtoffers van de Slag bij Vronen in 1297 bij zaten. In het archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum kun je enkele van deze verminkte skeletdelen zien.

De bloedige gebeurtenissen in het dorp tijdens de middeleeuwen mogen volgens Olie nooit worden vergeten. "Er is niets van de Slag bij Vronen terug te vinden in Sint Pancras", reageert hij. "En dat is juist zo belangrijk. Na veel bakkeleien is eindelijk een knoop doorgehakt om een bord te plaatsen."

"Het is van belang dat we door middel van dit informatiebord de historie zichtbaar maken"

Harry Olie, historische Vereniging Sint Pancras

Daarop staat uitgelegd waarom er precies werd gevochten tijdens de Slag bij Vronen, met een afbeelding van hoe het slagveld er ongeveer uitzag. "Er staat ook een QR-code op het bord, zodat mensen zelf in alle rust de uitgebreide informatie over de slag kunnen lezen."

Eer en respect

"Het is van belang dat we door middel van dit informatiebord de historie zichtbaar maken", vindt Olie. "Op deze manier blijft er voldoende aandacht voor de gebeurtenis en komt er eer en respect voor de overledenen en mensen die daar hebben gevochten."

Bewoners bij het informatiebord - Foto: NH Media/Isabel van Avezaath

De bewoner van het huis waar de skeletten werden gevonden, is enorm trots dat het bord ook echt in haar tuin staat. "Ze wilden het eerst een stuk verderop neerzetten, maar daar was ik het niet mee eens. Het moet juist hier in de tuin, want hier zijn ook echt de resten gevonden", vertelt Janneke Ruijs. "De afgelopen dagen heb ik al zo veel mensen zien kijken naar het bord, dat vind ik echt fantastisch."

Puzzelen met botten

"Toen we de botten in de tuin vonden heb ik nog samen met Harry met onze hoofden boven bakjes vol botstukjes gehangen om schedels te vormen", vertelt Ruijs. "Er waren zóveel botten, omdat ze echt vlak onder het oppervlak lagen, dus dat was een hele klus."

Een andere Pancrasser die aanwezig is bij de onthulling, wandelt vaak langs bijzondere historische plekken in Sint Pancras en omgeving. "Deze plek kan ik nu mooi meenemen in mijn rondje", is zijn reactie. Ook hij vindt het goed dat het informatiebord geplaatst is. "Het is natuurlijk heel belangrijk dat de geschiedenis herdacht blijft. Door dat met dit soort borden te doen, vind ik een hele mooie manier."

De Slag bij Vronen

In 1297 vond de Slag bij Vronen plaats tussen de legers van de Hollandse graaf Floris V, die na zijn dood in 1296 werd opgevolgd door zijn zoon Jan I van Holland, en de West-Friezen. Floris V wilde meer controle krijgen over West-Friesland. De West-Friezen, die hun vrijheid wilden behouden en zich verzetten tegen de toenemende invloed van de graaf, boden hevig verzet.

De slag vond plaats ná de dood van Floris V. De Westfriezen leden een verrassende nederlaag en werden in de pan gehakt door de Hollanders. Deze gebeurtenis had grote invloed op de geschiedenis van Holland en West-Friesland, mede doordat er honderden mensen zijn afgeslacht.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]