Ga naar Content

Archeologen blijven geloven in mysterieuze middeleeuwse burcht

Al meer dan een eeuw koesteren inwoners van Uitgeest het idee dat er ooit een imposant middeleeuws bouwwerk stond in hun kleine dorp. Oude luchtfoto's zouden de aanwijzing zijn, maar recent archeologisch onderzoek kan geen enkel spoor vinden van de oude burcht. Toch houden archeologen vast aan het mysterie.

Luchtfoto is aanwijzing voor burcht - Foto: NH Media

Geschenk

Voor archeologen en geschiedenisfanaten was het een geschenk dat de oude Vrijburgschool tegen de vlakte ging. Naast dat archeologisch onderzoek een verplicht nummertje is, bood het ook dé kans om de grond eens goed te bespeuren. Volgens oude archeologen zou de voormalige school zich namelijk bevinden aan de rand van een middeleeuwse burcht.

De verwachtingen en hoop waren groot. Met een beetje geluk zouden alle speculaties in één klap bevestigd worden door harde feiten. Helaas verklaarde archeoloog Jan de Koning: "We hebben niks kunnen vinden."

Onderzoek

De Koning houdt zich al langer bezig met de geschiedenis van Uitgeest en heeft in de omgeving meerdere opgravingen en vondsten gedaan. "Dit project was een kans om in de buurt van de burcht te komen. We hoopten de oude aanwijzingen aan concrete sporen te kunnen koppelen", zegt hij.

De Koning en zijn team ploeterden vier sleuven door, maar hebben ondanks de inspanning weinig vondsten gedaan. "Wat dingetjes uit de 17 en 18e eeuw, maar niks uit de middeleeuwen. De tijd van de burcht."

"Oudere waarnemingen toonde een apart verhoogd terrein in de polder en een latere luchtfoto bevestigde dit"

Archeoloog Jan de Koning

De vermoedens dat er een burcht zou zijn geweest, ontstonden ruim een eeuw geleden. De Koning legt uit: "Oudere waarnemingen toonde een apart verhoogd terrein in de polder en een latere luchtfoto bevestigde dit."

Niet verrast

Toch komt de magere opbrengst niet volledig als een verrassing, legt De Koning uit. "In de jaren 80 moesten ze de grond hier bouwrijp maken voor de school. Hierdoor is er al flink gegraven en waarschijnlijk veel verloren gegaan. Daarnaast bevonden we ons niet boven de kern, die zich onder een woonwijk bevindt."

Hobby-archeoloog Tom de Kleijn is dan ook helemaal niet teleurgesteld. "Ik had al verwacht dat ze niets zouden vinden, net zoals bij een eerder onderzoek in de jaren 80. Dit past in dezelfde lijn."

Mysterie koesteren

Het doet dus totaal geen afbreuk aan zijn geloof in de burcht. "Hoewel we alleen de luchtfoto en de verhalen hebben, heb ik sterk het vermoeden dat er wel iets heeft gestaan."

Wat niet louter is gebaseerd op fantasie. Hij gaat verder: "De Vikingen uit Scandinavië zijn ooit naar Kennemerland gekomen en de luchtfoto lijkt toch echt op iets wat door mensen is gemaakt. Daarnaast hebben boeren veel in de grond gegraven om de kleigrond bruikbaar te maken voor landbouw, waardoor waarschijnlijk veel resten zijn vergaan."

"De aanwijzingen zijn er nog steeds, dus we sluiten het niet uit"

Archeoloog Jan de Koning

Hij is niet de enige met vertrouwen. Ook archeoloog De Koning behoudt hoop. "Als archeoloog zoek je naar bewijs, dat hebben we niet. Het blijft bij het verhaal. Maar de aanwijzingen zijn er nog steeds, dus we sluiten het niet uit."

Hij voegt toe: "Misschien wordt het ooit nog ontdekt? Al zal ik dat waarschijnlijk niet meer meemaken, want die huizen zullen er nog wel een tijdje staan."

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]