Ga naar Content

Jeroen haalt twee miljoen op voor kankerpatiënten met hardlooptocht van 120 kilometer

Na ruim dertien uur hardlopen komt Jeroen van Veen over de finish. Hij heeft hiermee niet alleen de 120 van Texel gelopen, maar uiteindelijk ook twee miljoen euro opgehaald voor kankerpatiënten die in het Prinses Máxima Centrum behandeld worden. "Wat was het vreselijk zwaar. Maar ook ontzettend mooi." 

Jeroen gaat na de finish op de grond zitten en haalt ruim 2 miljoen euro op. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Het afgelopen jaar liep de in Castricum geboren Jeroen iedere dag minstens 10 kilometer om geld in te zamelen voor het Prinses Máxima Centrum. De duurloop op Texel was de afsluiting van deze actie. 

Zoon Kasper

Zelf verloor Jeroen zijn zoontje Kasper, die na ruim 1000 behandeldagen op 4-jarige leeftijd overleed aan een zeer agressieve hersentumor. De strijd van zijn zoon inspireerde hem om zich in te zetten voor kinderen met kanker. 

In de periode dat Kasper onder behandeling was startte Jeroen met hardlopen. Hij zocht naar een activiteit waarmee hij zich mentaal kon opladen. Dat leidde uiteindelijk tot z'n missie: een jaar lang dagelijks hardlopen om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor onderzoek naar kinderkanker. 

60 van Texel - NH Nieuws/Edo Kooiman

De hardlopers moesten hagel, regen en veel wind doorstaan tijdens de tocht. Dat maakte het parcours enorm zwaar. Aan de 60 kilometer deden ongeveer duizend mensen mee. Daarnaast waagden 17 lopers (waaronder drie vrouwen) aan de langste afstand: 120 kilometer. 's Nachts om 4.35 uur gingen zij van start om twee keer de route om het eiland heen te lopen.

Kinderen van de Jozefschool lopen met Jeoen mee en overhandigen hem tijdens de race een cheque van ruim 8000 euro. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

"Ik moet huilen van geluk. Iedereen enorm bedankt."

Sponsorloper Jeroen van Veen

Omdat het gezin graag naar Texel komt, was het voor Jeroen vanzelfsprekend dat de afsluiting op het grootste Waddeneiland moest plaatsvinden. Hij liet zich op deze race per kilometer sponsoren. Een extra uitdaging omdat hij ook per kilometer de sponsor bedankte via social media.

De reacties langs het parcours waren hartverwarmend, vertelt hij. Zelfs deelnemers van de lange afstand die Jeroen passeerde noemde hem een held. Bij de finish viel Jeroen in de armen van zijn vrouw en hield hij zittend op de grond de cheque van ruim twee miljoen omhoog.

"Dit is echt niet normaal", zei hij na afloop. "Wat een steun van iedereen. Heel Nederland heeft met mij meegedaan. Ze duwden mij gewoon over deze finish. Ik moet huilen van geluk. Iedereen enorm bedankt. Ik ga ervan genieten. Het was een fantastisch jaar."

De champagnefles kan na de finish open getrokken worden. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Tienduizenden donaties

De champagnefles kon na afloop worden opengetrokken. "Dit is echt niet normaal, dit had ik nooit verwacht. Meer dan 50.000 mensen hebben gedoneerd. Zo zie je maar: in een onzekere wereld is werkelijk alles mogelijk."

De 120 kilometer loop werd gewonnen door Bram van Rijswijk uit Loon op Zand. "Dit was heel zwaar", stamelde hij na afloop. "Maar ik heb de race gelukkig goed ingedeeld." In de eerste 60 kilometer liep Bram met twee andere lopers in een groepje over het strand. Door het hoge tij moesten zij door het mulle zand lopen. "Het strand lag er slecht bij. Maar ik heb me daar toch kunnen sparen", zegt hij. De hardloper stond met een glimlach aan de finish. "De vorige keer was ik derde en nu toch gewonnen." 

De winnaar van de 120 kilometer loop Bram van Rijswijk komt met zijn dochtertje over de finish. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Bram loopt twee ultra lange wedstrijden per jaar. Texel is daarbij favoriet. "Het is een prachtige wedstrijd. Het zijn geen korte rondjes en de elementen maken het juist zo prachtig hier. Maar dit jaar was echt vreselijk."

Voorlopig is hij nog niet van plan om te stoppen. "Ik ben 42 jaar, dus ik kan nog wel wat jaartjes mee."

De kopgroep van de 60 kilometerloop met in het blauw de winnaar Tim Tesselaar. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Tim Tesselaar uit Den Helder won het hoofdnummer: de 60 kilometer race. "Een keer maar nooit weer", zei hij meteen na de finish. Tim had respect voor de jongens van de langste afstand. "120 kilometer, wat moet je dan in je hoofd halen? Ik vind 60 meer dan genoeg." Ondanks de zware omstandigheden, was hij ogenschijnlijk niet moe. "Na de vijftig kilometer voelde ik mij nog heel fit. Daarna ben ik er alleen vandoor gegaan."

De laatste vijf kilometer was met de wind op de kop. "Vooral die laatste kilometers waren echt zwaar. Je moet eigenlijk niet nadenken en doorlopen. Maar ik voelde mij de hele wedstrijd heel goed. We hadden een hele mooie groep. Ik wilde graag beneden de vier uur lopen. Maar met dit weer was dat niet mogelijk."

Lees ook