Ga naar Content

Voor Chris en Vincent heeft iedere week een 'opschoondag'

Duizenden mensen trekken en morgen op uit met vuilprikkers en zakken om zwerfvuil te verzamelen op de Landelijke Opschoondag 2024. Voor velen een eenmalige actie, maar niet voor Chris van Beusekom en Vincent van Breugel uit IJmuiden. De twee vrienden trekken iedere weekend door hun buurt met vuilniszakken en knijpers om zwerfvuil te verzamelen. Soms vinden ze bijzondere dingen op straat vertellen ze in onderstaande reportage...

Chris en Vincent maken iedere week een opruim rondje door Oud IJmuiden - NH Nieuws

Chris is in de coronaperiode met zijn wekelijkse rondjes begonnen en al snel sloot Vincent zich bij hem aan. Sindsdien lopen ze ieder weekend, weer of geen weer, door de buurt met zakken, knijpers en een wagentje. Ook morgen tijdens Landelijke Opschoondag.

Lente

De Landelijke Opschoondag wordt ieder jaar aan het begin van de lente georganiseerd door Supporter van Schoon, een landelijke organisatie die de schoonmaakactie coördineert en aanjaagt.

"Een opgeruimd straatje is een opgeruimd koppie"

Chris van Beusekom, zwerfafval bestrijder

"Het begin van de lente is een goed moment om zoveel mogelijk zwerfvuil weg te halen", vertelt Miranda Boer van Supporter van Schoon. "Het is dan vlak voor het moment dat al het groen weer gaat uitlopen en dan kun je het zwerfvuil goed zien liggen." 

Wie na het zien van de video ook zin krijgt om zaterdag de handen uit de mouwen te steken kun je op de website van Supporter van Schoon een actie in de buurt zoeken. Ook veel gemeenten doen mee aan de actie en stellen soms materiaal beschikbaar als vuilknijpers en vuilniszakken. 

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]