Ga naar Content

Woning Uithoorn zwaar beschadigd na vermoedelijke brandstichting

De politie en brandweer houden er sterk rekening mee dat de bewoner die vannacht gewond raakte bij een woningbrand in Uithoorn, die zelf heeft aangestoken. 

Woning Plesmanlaan Uithoorn zwaar beschadigd door brand - Foto: NH/Celine Sulsters

"Alle feiten wijzen erop dat er sprake is van brandstichting", aldus een woordvoerder van de politie. Omdat de bewoner gewond is geraakt bij de brand, heeft behandeling in het ziekenhuis nu prioriteit. Zodra het slachtoffer daar toe in staat is, zal de politie hem verhoren. 

De woning is zwaar beschadigd en onbewoonbaar, ziet NH-verslaggever Celine Sulsters die ter plaatse is. "Je kunt dwars door het dak heen kijken", vertelt ze over de verwoestende gevolgen van de brand. "En er loopt hier allemaal politie rond."

Tekst gaat verder onder de foto.

Woning in Uithoornse Plesmanlaan zwaar beschadigd door brand - Foto: NH/Celine Sulsters

De verwarde bewoner belde vannacht rond 1.30 uur het alarmnummer met de mededeling dat zijn huis in brand stond en gaf zijn straatnaam door. De brandweer reed daarop direct naar de Plesmanlaan in Amsterdam Nieuw-West, maar daar bleek geen brand te woeden. 

Al snel werd duidelijk waar de kink in de kabel zat: de bewoner had de Plesmanlaan genoemd, maar niet dat het om de Plesmanlaan in Uithoorn ging. Daarop werd de Uithoornse brandweer ingeschakeld en de Amsterdamse brandweer terug naar de kazerne gestuurd. 

Tekst gaat verder.

Locatie via 112

Als iemand alarm slaat via alarmnummer 112 komt die melding bij de centrale meldkamer in Driebergen-Zeist binnen.

Hoewel de centrale meldkamer exact kan zien waar een melding vandaan komt, sturen ze die exacte locatiebepaling niet door naar de regionale meldkamer. Wel stuurt de meldkamer het vermelde adres en de benodigde hulpdiensten naar de regionale meldkamer, die vervolgens de hulpdiensten inschakelt.

Dat de brandweer vannacht eerst op een verkeerd adres in Amsterdam stond, heeft ook te maken met feit dat er twee straten met dezelfde naam in het verzorgingsgebied van de Brandweer Amsterdam-Amstelland liggen. 

Ter vergelijking: ook in Leiden ligt een Plesmanlaan, maar omdat die stad bij het verzorgingsgebied van de Veiligheidsregio Hollands Midden hoort, was direct duidelijk dat het niet om de Leidse Plesmanlaan ging. 

Toen de brandweer 5 à 10 minuten later dan gepland in de Uithoornse Plesmanlaan aankwam, sloegen de vlammen al uit het dak van de hoekwoning. Vanaf een ladderwagen is de brand geblust.

De brandweer heeft voorkomen dat het vuur zou overslaan naar een naastgelegen woning. Wel is er zoveel rook de naastgelegen woning ingetrokken, dat die tijdelijk onbewoonbaar is. De bewoners − een gezin van vier en een huisdier − worden opgevangen in een nabijgelegen hotel. 

Woning Plesmanlaan Uithoorn uitgebrand - Foto: NH/Celine Sulsters

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]