Ga naar Content

Lex Paleaux, de schrijver die zijn traumatische jeugd op de planken herbeleeft

Schrijvers leggen hun ziel en zaligheid in een boek. De Haarlemse schrijver Lex Paleaux baseerde zijn eerste roman 'Winterwater' op zijn eigen jeugdervaring met seksueel misbruik. Nu, in de Boekenweek, maakt hij bekend dat zijn vijfde boek 'Liften naar de Hemel' in oktober uitkomt, en dat wordt nog persoonlijker dan zijn debuut. 

De schrijver, die sinds 2011 in Haarlem woont, heeft in de stad een grote schare fans gekregen door zijn columns op Facebook. Wandelend met zijn grote, lieve hond verwonderde hij zich over van alles. Hij heeft nu 4.999 vrienden op zijn account.

Die populariteit inspireerde en stimuleerde hem om boeken te schrijven. De boeken van Paleaux lenen zich bij uitstek voor een theaterstuk of verfilming, omdat er nijpende maatschappelijke kwesties als verkrachting, zelfmoord en jeugdzorg in worden aangeroerd. 

Zijn debuutroman 'Winterwater' werd zelfs een theaterstuk dat in januari voor het eerst werd opgevoerd. Lex woont af en toe een voorstelling bij. Dan krijgt hij het verleden weer voor zijn kiezen. 

"Ik ben er niet bij als ze de laatste pagina hebben gelezen en het boek dicht slaan. Maar nu zit ik in de zaal. Dan voel je die emoties en die lading. Het is herbeleven van dingen die gebeurd zijn, die je niemand gunt."

Toch kiest hij ervoor om ook zijn vijfde boek grotendeels op zijn eigen ervaringen te baseren. Het is een vervolg op 'Als de dood zucht', een verhaal over acht patiënten van een psychiatrische kliniek. Deze twee boeken verdienen volgens Lex een verfilming, omdat het zo pijnlijk is en omdat er weinig is veranderd tussen de tijd dat hij met hulpverleners te maken had en nu. “Ik kan laten zien waar het wringt.”

Winterwater op tournee

Productiegroep Feikes Huis werkt voor de voorstelling samen met Studio Figur en regisseur Rieks Swarte. Met acteurs, poppenspel, animatie en muziek wordt het verhaal verteld van een Friese jongen, die net even wat anders is dan anderen. 

Gelukkig vindt hij steun in zijn grote fantasie, de hond van de buren en Freddy Mercury. Maar als hij na een verschrikkelijke gebeurtenis bij niemand terecht kan, wordt het problematisch. De eenzaamheid eist zijn tol.

De tournee van 'Winterwater' begon in januari in Haarlem en komt nu terug naar Noord-Holland. Dinsdag 26 en woensdag 27 maart is de voorstelling te zien in Theater Bellevue in Amsterdam en op donderdag 18 april in theater De Vest in Alkmaar. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]